Makowiec babuni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najstarszy i najlepszy przepis na udany makowiec

Makowiec babuni

Składniki:

Makowiec babuni

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec babuni
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać ze śmietaną.Do mąki dodać 3 jajka,pół szklanki cukru,drożdże ze śmietaną i stopioną,ale ostudzoną margarynę.Wyrobić ciasto drożdżowe,owinąć w folię i na noc włożyć do lodówki.Mak opłukać,ugotować i zemleć 2 razy.Dodać do niego cukier i miód,3 żółtka oraz stopione masło.Do masy dosypać mąkę ziemniaczaną,bakalie.Białka ubić na pianę i połączyć z makiem.Ciasto drożdżowe rozwałkować na dwa placki,każdy posmarować nadzieniem,zwinąć,zapleść ze sobą i przez godzinę piec w temperaturze 175s.c