Masło czy margaryna - oto jest pytanie!

Wielu z nas nie wyobraża sobie kanapeczki bez cieniutkiej chociażby warstwy... no i właśnie! Masła czy margaryny, co lepiej wybrać?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Masło czy margaryna - oto jest pytanie!
Decydując się między masłem, a margaryną tak naprawdę powinniśmy ocenić naszą dietę. Jeśli w ciągu dnia smakujemy się głównie w mięsku lub tłuszczach pochodzenia zwierzęcego to kolejna jego porcja w postaci masła może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Z kolei jeśli jemy głównie warzywa, masło pomoże nam uzupełnić braki odpowiednich tłuszczów.

Jeśli chodzi o osoby stosujące diety, tutaj polecana jest margaryna, charakteryzująca się dużo niższą kalorycznością. Ale uwaga! Nie zawsze! Czasami zdarzają się produkty będące dużo bardziej kaloryczne niż niejedno masło! Warto więc czytać etykietki. Ważny jest też skład takiej margaryny. Producenci często i gęsto próbują podetknąć nam chemiczne twory pełne tłuszczów trans. Kuszą głównie cenami oraz pięknymi maślano, ekstra, osełkowymi nazwami.

Tak naprawdę i masła i margaryny powinniśmy unikać. Codzienna dieta pełna jest różnego rodzaju tłuszczów. Ale co zamiast? Na przykład pyszna pasta z pomidorów, papryki, bazylii, jajeczna, chrzan, biały ser i tak wymieniać można bez końca. A w ramach tłuszczów - oliwa lub olej rzepakowy. Na zdrowie!