
Melony rzadko używane są do innych potraw niż desery czy sałatki, a przecież smakują znakomicie w daniach smażonych i pieczonych z mięsem jak np. makarony. Do takich przepisów najlepiej nadaje się melon Charentais.
Miąższ melonów Charentais jest pomarańczowy i niezwykle aromatyczny. Podczas obróbki smażenia nie rozpada się, kawałki pozostają soczyste i nie tracą swego smaku, a nawet jeszcze lepiej smakują.
Odwrotnie zachowuje się np. melon żółty (miodowy). On podczas obróbki termicznej rozpada się bardzo szybko, traci smak i staje się niewyczuwalny.
Podobne właściwości jak melon Charentais ma melon Galia, lecz nie ma tak wyrazistego smaku.
Miąższ melonów Charentais jest pomarańczowy i niezwykle aromatyczny. Podczas obróbki smażenia nie rozpada się, kawałki pozostają soczyste i nie tracą swego smaku, a nawet jeszcze lepiej smakują.
Odwrotnie zachowuje się np. melon żółty (miodowy). On podczas obróbki termicznej rozpada się bardzo szybko, traci smak i staje się niewyczuwalny.
Podobne właściwości jak melon Charentais ma melon Galia, lecz nie ma tak wyrazistego smaku.