Menu na majówkę

  • 3

Długi weekend zbliża się wielkimi krokami! Na czas tych wolnych dni, warto przygotować lekkie, wiosenne i smaczne menu. Przeczytaj artykuł i zainspiruj się kulinarnie!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Menu na majówkę

Początek maja obfituję zazwyczaj w ciepłe dni, które zachęcają do imprezowania,  wyjazdów na świeże powietrze, urządzania pikników oraz organizowania plenerowych zabaw z przyjaciółmi. Obowiązkowe od kilku sezonów jest także grillowanie pod chmurką, które stało się już narodową tradycją na czas majówki!

Na długi majowy weekend poza domem, proponujemy przyrządzić potrawy szybkie, sycące i tanie! Idealna okaże się krucha tarta, pizza, smakołyki z ciastem francuskim, oryginalnie przyrządzone mięso z dodatkiem dostępnych wszędzie nowalijek.

 Kiedy planujecie piknik w plenerze, koniecznie zabierzcie produkty, które dodadzą energii, a także orzeźwią podczas pobytu na słońcu. Cudownie spieszę się na przykład:  chłodnik z pomidorów! Warto zabrać także przygotowane wcześniej pieczone żeberka i  drożdżowe bułeczki.  Co z kolei wrzucicie na ruszt w przydomowych ogródkach, zależy już wyłącznie od Waszej fantazji! Wykorzystać możecie tradycyjną kiełbaskę, wszelakie rodzaje mięs, soczyste i barwne warzywa, a nawet owoce, które staną się smakowitym i wyszukanym majowym  deserem!

Pod spodem znajdziecie kilka ciekawych pomysłów na zaspokojenie głodu podczas wolnych od pracy, majowych dni. Podano do stołu!

Majowe propozycję smakołyków

Do majówki zostało zaledwie kilka dni, warto wcześniej przygotować listę niezbędnych produktów, które przydadzą się w kuchni!  Przepis na żeberka pieczone z ziołami, dodany przez Sio- Smutki to doskonały pomysł na majowy posiłek poza domem. Koniecznie przygotujcie także tartę włoską z bobem autorstwa mysza75. Smakołyk ten wyśmienicie zasmakuję zarówno na ciepło jaki i na zimno.

Gazpacho chłodnik Żeberka pieczone z ziołami

W ciepły majowy czas, przyda się także odrobina orzeźwienia oraz zastrzyk witamin! W tym celu podać możecie gazpacho chłodnik z dojrzałych, soczystych pomidorów, ogórka, papryki, czosnki i aromatycznych ziół!

  Miedzy głównymi posiłkami, zaserwować możecie nadziewane francuskie koperty bądź francuskie paszteciki. Przekąski w takiej formie nie tylko doskonale zasmakują, ale także świetnie zaprezentują się na Waszych stołach! Pomysłodawczyniami tych pyszności jest rzelkazag i Kraina Miodem Płynąca. Mamy dla Was także propozycję, która jest obowiązkowym elementem każdego grilla: kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym udostępnione przez Malinka5. Tak przygotowane, mogą być świetnym posiłkiem dla  naszych dzieci!

Przypadły Wam do gustu nasze pomysły na majowe menu? Jakie są Wasze kulinarne plany na ten czas? Czekamy na Wasze przepisy i opinie na temat letniego kucharzenia z rodziną. Zapraszamy!

                          


Majówka w mieście - zbiór pomysłów na zabawy z dzieckiem >>