Sposób przygotowania:
Mikołaje z piernika
Obie mąki przesiać wraz z kakaem do miski. Dodać sodę, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz kardamon i cynamon. Wszystko wymieszać i zrobić dołek. Do rondla dajemy biały cukier i trzcinowy oraz miód i melasę, podgrzewamy ciągle mieszając. Do podgrzanej masy miodowo-cukrowej dajemy zmielone skwarki i dalej mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Do gorącej masy wsypujemy przyprawy do pierników i mieszamy; całość odstawiamy do ostygnięcia. Do masy tłuszczowo- miodowej wbijamy jajka i całość dobrze mieszamy. Masę wlewamy stopniowo do mąki mieszając ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte, przekładamy je do mniejszej miski i przykrywamy. Odstawiamy na 1 tydzień w chłodne miejsce. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 0,5 cm i foremką wykrawamy pierniczki w kształcie Mikołaja. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier dodajemy stopniowo), dajemy sok z cytryny i kwasek cytrynowy ciągle ucierając do uzyskania lśniącego gęstego lukru. Część lukru barwimy na czerwono. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego (strzykawki) i dekorujemy Mikołaje, odkładamy do całkowitego wyschnięcia. Pierniczki najsmaczniejsze są gdy zmiękną. SMACZNEGO!
Netka
Tit
Marika_1961
jaNina
anemon
Richard