SUPERPRZEPIS

Mikołaje z piernika

  • 6
  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 22
Mikołaje z piernika Więcej zdjęć (5)

Wspaniałe piernikowe MIKOŁAJE doskonałe na prezent dla małych i dużych łasuchów...jako prezent proponuje zapakować w celofan...

Składniki:

Mikołaje z piernika

 

  • Ciasto:
  • 900 g mąki pszennej
  • 300 g mąki żytniej
  • 400 g miodu naturalnego
  • 100 g melasy (syropu buraczanego)
  • 200 g cukru białego
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 300 g zmielonych skwarek
  • 30 g kakao
  • 4 jajka
  • 2 opakowania przypraw do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki sody

 

  • Lukier królewski:
  • 1 białko
  • Ok. 150 g cukru pudru
  • ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Czerwony barwnik

 

Sposób przygotowania:

Mikołaje z piernika
Obie mąki przesiać wraz z kakaem do miski. Dodać sodę, skórkę cytrynową i pomarańczową oraz kardamon i cynamon. Wszystko wymieszać i zrobić dołek. Do rondla dajemy biały cukier i trzcinowy oraz miód i melasę, podgrzewamy ciągle mieszając. Do podgrzanej masy miodowo-cukrowej dajemy zmielone skwarki i dalej mieszamy do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru. Do gorącej masy wsypujemy przyprawy do pierników i mieszamy; całość odstawiamy do ostygnięcia. Do masy tłuszczowo- miodowej wbijamy jajka i całość dobrze mieszamy. Masę wlewamy stopniowo do mąki mieszając ciasto. Ciasto powinno być dość zwarte, przekładamy je do mniejszej miski i przykrywamy. Odstawiamy na 1 tydzień w chłodne miejsce. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma kawałkami folii na grubość ok. 0,5 cm i foremką wykrawamy pierniczki w kształcie Mikołaja. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier dodajemy stopniowo), dajemy sok z cytryny i kwasek cytrynowy ciągle ucierając do uzyskania lśniącego gęstego lukru. Część lukru barwimy na czerwono. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego (strzykawki) i dekorujemy Mikołaje, odkładamy do całkowitego wyschnięcia. Pierniczki najsmaczniejsze są gdy zmiękną. SMACZNEGO!
Mikołaje z piernika
Masę miodowo-tłuszczową odstawiamy do ostygnięcia...
Mikołaje z piernika
Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce (lodówka lub spiżarnia)
Mikołaje z piernika
Z rozwałkowanego ciasta wycinamy Mikołaje i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier możemy wykorzystać wielokrotnie)
Mikołaje z piernika
Lukier królewski przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wg uznania pierniczki...