Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1377]

Miodownik z frużeliną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto na różne okazje i święta. Dodatek frużeliny sprawił że ciasto nie jest słodkie. Przepis zaczerpnięty z internetu.

Miodownik z frużeliną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Miodownik z frużeliną

ciasto

  • ciasto
  • jajka - 2 szt
  • miód - 3 łyżki
  • mąka - 1/2 kg
  • masło - 1 kost ( 200 g )
  • mleko - 2 łyżki
  • cukier - 0,5 szkl
  • soda - 1 łyżeczka
  • szczypta soli

Krem z kaszy manny:

 

Dodatkowo :

 

  • frużeliny z czarnej porzeczki - 200 g
  • słoiczek - frużeliny malinowej - 200 g

Sposób przygotowania:

Miodownik z frużeliną
Ciasto: 

Mąkę przesiać z sodą do miski, dodać pokrojone zimne masło, posiekać. 

Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. 

Ciasto podzielić na 3 części. 

Formę o wymiarach 35x 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć jedną część ciasta i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. Przez 15 minut, tak samo postąpić z pozostałymi dwoma ciastami. 

Krem z kaszy manny: 

Mleko przelać do rondla, wsypać kaszę manną, ciągle mieszając, doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia masy, ostudzić. 

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku, dalej ucierać. 

Składanie ciasta: 

Pierwszy placek wyłożyć na spód formy, posmarować frużeliną porzeczkową, a na frużeliny wyłożyć połowę kremu z kaszy manny. 

Przykryć drugim plackiem, frużelina malinowa i reszta kremu. 

Przykryć trzecim plackiem. 

Odstawić ciasto w chłodne miejsce do następnego dnia. 

Smacznego.
Miodownik z frużeliną
Z przygotowanych składników zagnieciono ciasto
Miodownik z frużeliną
Pierwsza część ciasta wyłożona na spód formy
Miodownik z frużeliną
Ciasto zostało upieczone na złoty kolor w nagrzanym piekarniku
Miodownik z frużeliną
Miodowe ciasto upieczone i posmarowane frużeliną porzeczkową
Miodownik z frużeliną
Krem z kaszy manny wyłożony na frużelinę