wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Miodownik z migdałową skorupką

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne ciasto na osłodę, pracochłonne ale warto:)

Miodownik z migdałową skorupką

Składniki:

Miodownik z migdałową skorupką

 

Sposób przygotowania:

Miodownik z migdałową skorupką
CIASTO: Wszystkie składniki ciasta dobrze zagnieść (wymieszać wcześniej mąkę z soda) Podzielić ciasto na 3 części.

Formę wysmarowaną margaryną i posypaną odrobiną bułki tartej wykładamy ciastem (1/3) trzeba dokładnie wyklepać ciasto aby rozłożyło się na całą blachę (gdyby się kleiło, posypać ręce mąką.) Piec każdą część osobno w temp 170stopni około 15 minut (pierwszą warstwę można 20)

3 cześć należy przed pieczeniem dodatkowo wysmarować SKORUPKĄ:

Posiekać migdały. Masło rozpuścić, dodać migdały i miód.



MASA: Ugotować kasze z mlekiem, miodem, odstawić do ostygnięcia. Utrzeć masło z cukrem, dodać sok z połowy pomarańczy, oraz ugotowaną masę z kaszy manny. dokładnie połączyć wszystkie składniki.



Ciasto przekładać masą, na samą górę ułożyć warstwę ciasta ze skorupką, odstawić do lodówki na dobę aż ciasto zmięknie i przesiąknie masą. Polecam, pychotka! :D