ania12

ania12

Kucharz
[Przepisów: 3]

SUPERPRZEPIS

Moja calzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest trochę zabawy, ale warto.

Moja calzone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Moja calzone

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna ok 2 szklanek
  • woda - 150 ml
  • świeże drożdże - 15 g
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki cukier
  • płaska łyżeczka soli
  • zioła (bazylia, oregano, tymianek itp.)

 

  • SOS POMIDOROWY:
  • dodaje ketchup, można zrobić też sos z gęstych pomidorów z kartonika lub puszki, podgrzać i
  • dodać przyprawy (cukier, sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek – wedle uznania)

 

  • SOS CZOSNKOWY:
  • naturalny jogurt grecki – 400g
  • 4-5 łyżeczek majonezu
  • 2 ząbki czosnku (można dać więcej do smaku)

 

  • FARSZ: (tak naprawdę można dać wszystko, na co tylko mamy ochotę, tj moja wersja)
  • 0,5 kg mięsa mielonego (ja używam wołowo-wieprzowe)
  • czosnek – 3 ząbki
  • po pół średniej papryki czerwonej i żółtej
  • pół średniego kabaczka
  • 4 średnie pieczarki
  • papryczki jalapeno (ja kupuję pokrojone w zalewie)
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka masła
  • pieprz, sól, ostra papryka
  • ser żółty
  • olej

Sposób przygotowania:

Moja calzone
FARSZ:

Niestety będą potrzebne dwie patelnie lub robimy jedno po drugim na jednej Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na sam koniec dodajemy rozdrobniony czosnek. Na drugiej patelni, na oleju podsmażamy cebulę, jak będzie przyrumieniona dodajemy dowolnie pokrojone warzywa (mogę to być plasterki, drobna kostka…) i łyżkę masła. Jak już będą miękkie, łączę z mięsem i jeszcze podduszam kilka minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, papryką (wedle uznania).

CIASTO:

Do miski wsypuję mąkę, sól, jajko, oliwę, zioła. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą. Po wymieszaniu wlewamy do miski z mąką. Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wyrabiamy jeszcze ok 2-3 minuty. Z ciasta urywam małe kawałki, należy je cienko rozwałkować. Smaruję sosem, tak aby brzegi zostały czyste, na sos kładę starty ser (można tez ser wymieszać z ostudzonym farszem), farsz i zlepiam ciasto jak pierogi. Gotowe pierożki układam na blaszce z papierem do pieczenia. Piekę ok 10 min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Upieczone pierożki podaję z sosem czosnkowym (zmiksowane składniki). Smacznego :)
Moja calzone
Do farszu dodaję mięso mielone wołowo-wieprzowe, paprykę, pieczarki i kabaczka