Sposób przygotowania:
Moja calzone
FARSZ:
Niestety będą potrzebne dwie patelnie lub robimy jedno po drugim na jednej Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na sam koniec dodajemy rozdrobniony czosnek. Na drugiej patelni, na oleju podsmażamy cebulę, jak będzie przyrumieniona dodajemy dowolnie pokrojone warzywa (mogę to być plasterki, drobna kostka…) i łyżkę masła. Jak już będą miękkie, łączę z mięsem i jeszcze podduszam kilka minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, papryką (wedle uznania).
CIASTO:
Do miski wsypuję mąkę, sól, jajko, oliwę, zioła. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą. Po wymieszaniu wlewamy do miski z mąką. Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wyrabiamy jeszcze ok 2-3 minuty. Z ciasta urywam małe kawałki, należy je cienko rozwałkować. Smaruję sosem, tak aby brzegi zostały czyste, na sos kładę starty ser (można tez ser wymieszać z ostudzonym farszem), farsz i zlepiam ciasto jak pierogi. Gotowe pierożki układam na blaszce z papierem do pieczenia. Piekę ok 10 min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Upieczone pierożki podaję z sosem czosnkowym (zmiksowane składniki). Smacznego :)
Niestety będą potrzebne dwie patelnie lub robimy jedno po drugim na jednej Mięso podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Na sam koniec dodajemy rozdrobniony czosnek. Na drugiej patelni, na oleju podsmażamy cebulę, jak będzie przyrumieniona dodajemy dowolnie pokrojone warzywa (mogę to być plasterki, drobna kostka…) i łyżkę masła. Jak już będą miękkie, łączę z mięsem i jeszcze podduszam kilka minut. Na koniec doprawiam solą, pieprzem, papryką (wedle uznania).
CIASTO:
Do miski wsypuję mąkę, sól, jajko, oliwę, zioła. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą. Po wymieszaniu wlewamy do miski z mąką. Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość wyrabiamy jeszcze ok 2-3 minuty. Z ciasta urywam małe kawałki, należy je cienko rozwałkować. Smaruję sosem, tak aby brzegi zostały czyste, na sos kładę starty ser (można tez ser wymieszać z ostudzonym farszem), farsz i zlepiam ciasto jak pierogi. Gotowe pierożki układam na blaszce z papierem do pieczenia. Piekę ok 10 min w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Upieczone pierożki podaję z sosem czosnkowym (zmiksowane składniki). Smacznego :)