Sposób przygotowania:
Moja LazaniaSOS POMIDOROWO-MIĘSNY Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę - podsmażamy razem na oleju. Na początku po przykryciem żeby cebula zmiękła, Potem dodajemy mięso i smażymy rozdrabniając je w trakcie na drobno. Następnie dodajemy pomidory i przecier. Doprawiamy podanymi przyprawami i odparowujemy sos aż będzie miał dość gęstą konsystencje. WARSTWA PIECZARKOWA Pieczarki kroimy na plasterki, cebulę w ćwierć plasterki. Smażymy na margarynie aż do odparowania wody. Doprawiamy przyprawami. SOS BESZAMELOWY Masło roztopić w garnku i rozetrzeć z mąką -dodając ją stopniowo- na gładką masę.Następnie dolewać pomału, cienkim strumieniem mleko cały czas energicznie mieszając. Doprawić przyprawami. Sos powinien mieć konsystencje dopiero co przygotowanego budyniu. Duża blachę smarujemy margaryną. Na dno układamy ciasno przy sobie suche(niegotowane) płaty makaronu. Na to warstwę beszamelu, następnie sosu pomidorowo-mięsnego.Na to kolejna warstwa makaronu. Znów sos beszamel i kolejno warstwa pieczarkowa. Następnie warstwa makaronu, beszamel, sos mięsno - pomidorowy. Znów makaron, beszamel, ser zółty. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C ok 45 min. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy odczekujemy ok 10. min żeby lazania trochę się zgęstniała. Kroimy porcje.Można polać keczupem. WAŻNE: Związku z tym, że makaronu nie gotujemy sosy mięsne i beszamel powinny być cieple. Makaron smarujemy bardzo dokładnie zwłaszcza przy brzegach i dokładnie go dociskamy przy każdej warstwie.
Sarenka
Pyza
ja najbardziej lubię lasagne odgrzewaną, na drugi dzień
madaste
Sarenko: U mnie jest odwrotnie - zawsze jej za mało :)
Pozdrawiam i wielu smacznych chwil życzę :)
Sarenka
kinga
msewka
MoBu