Amerykanie z Mount Vernon postanowili pobić rekord Guinessa. W samym centrum miasta od 9 rano chętni wolontariusze rozpoczęli dodawanie i mieszanie kilku ton zapiekanki ziemniaczanej.
Przygotowanie zapiekanki było także idealna okazja do zaprezentowania mieszkańcom dóbr pochodzących z lokalnych upraw.
Do przygotowania zapiekanki użyto: 182 kg startego sera, 45kg cebuli pokrojonej w plasterki, 4,5kg czosnku oraz 6 803kg ziemniaków. Na 40 gigantycznych palnikach umieszczono naczynie mające 24 m długości, 2,4 m szerokości i 20 cm głębokości. Waga całej zapiekanki wyniosła 7 ton 254 kg.
Zgodnie z wytycznymi rekordów Guinessa danie miało nie tylko spełniać wyśrubowane wymogi wagi ale także zostać w całości zjedzone. Ciekawe ilu miłośników ziemniaków mogło się tego dnia nasycić?
www.rekordyguinessa.pl
Przygotowanie zapiekanki było także idealna okazja do zaprezentowania mieszkańcom dóbr pochodzących z lokalnych upraw.
Do przygotowania zapiekanki użyto: 182 kg startego sera, 45kg cebuli pokrojonej w plasterki, 4,5kg czosnku oraz 6 803kg ziemniaków. Na 40 gigantycznych palnikach umieszczono naczynie mające 24 m długości, 2,4 m szerokości i 20 cm głębokości. Waga całej zapiekanki wyniosła 7 ton 254 kg.
Zgodnie z wytycznymi rekordów Guinessa danie miało nie tylko spełniać wyśrubowane wymogi wagi ale także zostać w całości zjedzone. Ciekawe ilu miłośników ziemniaków mogło się tego dnia nasycić?
www.rekordyguinessa.pl