marcia7

marcia7

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Dania w stylu fit Hortex

Naleśniki szpinakosy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne naleśniki z wyrazistym szpinakiem, smaczne i zdrowe, idealne na każdą okazję o bardzo wyrazistym smaku.

Naleśniki szpinakosy

Składniki:

Naleśniki szpinakosy

 

 

  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej (dla puszystości ciasta)
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • szczypta łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

Sposób przygotowania:

Naleśniki szpinakosy
Przygotowanie nadzienia: Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy na chwilę utarty czosnek a po chwili dodajemy szpinak. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Dość mocno przyprawiamy gałką muszkatową oraz trochę solimy i pieprzymy aby wydobyć smak szpinaku. Dusimy około 10 min, pod koniec dolewamy śmietankę mieszając aby się nie ścięła. Przygotowanie naleśników: 250 ml mleka 200 ml wody mineralnej (dla puszystości ciasta) 2 jajka 150 g mąki szczypta łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wlewamy chochelką na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Naleśniki smarujemy farszem i składamy lub zwijamy a następnie posypujemy startym serem najlepiej parmezanem lub oscypkiem aby smak był wyrazisty.