Sposób przygotowania:
Naleśniki szpinakosy
Przygotowanie nadzienia: Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy na chwilę utarty czosnek a po chwili dodajemy szpinak. Gdy zmięknie dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Dość mocno przyprawiamy gałką muszkatową oraz trochę solimy i pieprzymy aby wydobyć smak szpinaku. Dusimy około 10 min, pod koniec dolewamy śmietankę mieszając aby się nie ścięła. Przygotowanie naleśników: 250 ml mleka 200 ml wody mineralnej (dla puszystości ciasta) 2 jajka 150 g mąki szczypta łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wlewamy chochelką na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Naleśniki smarujemy farszem i składamy lub zwijamy a następnie posypujemy startym serem najlepiej parmezanem lub oscypkiem aby smak był wyrazisty.