Sposób przygotowania:
Naleśniki zapiekane
Mleko, jajka, mąkę wymieszać, dodać wodę i troszkę soli i rozrobić na jednolitą masę, żeby nie było grudek. Tłuszczem wysmarować rozgrzaną patelnię. Nabierać ciasto małą łyżką wazową i wlewać na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć z obu stron na silnym ogniu. Układać na głębokim talerzu odwróconym do góry dnem. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i drobno posiekać. Mięso podsmażyć na tłuszczu, wymieszać z jajkiem, połową startego sera i szpinakiem. Przyprawić masę solą i pieprzem. Nakładać masę do naleśników i zwijać w ruloniki. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką. Posmarować naleśniki roztopionym masłem. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomidorowym i startym serem, przyprawić do smaku. Ułożone naleśniki polać przygotowanym sosem i zapiekać w piekarniku około 30 min.