Jesienią nasze osłabione organizmy potrzebują wsparcia. Łatwo się przeziębiamy, pogoda nie sprzyja naszej odporności. Jednak zamiast od razu sięgać po apteczne medykamenty, o ile przypadłości nie są zbyt poważne, warto zastąpić chemię sposobami naturalnymi. Oto kilka propozycji.
1. Najsłynniejsze jest chyba mleko z masłem i czosnkiem, słodzone naturalnym miodem - do kubka gorącego mleka wrzucamy troche posiekanego czosnku, łyżeczkę masła, łyżeczkę miodu i pijemy taką miksturę nawet kilka razy dziennie, czosnek jest naturalnym antybiotykiem, miód lekiem, a mleko z masłem mają właściwości rozgrzewające.
2. Kolejnum popularnym lekiem jest syrpo z cebuli, bardzo łatwy w wykonaniu, ponieważ wystarczy pokroić w plastry kilka cebul i układać w słoju warstwami najpierw cebula, potem cukier i tak do pełna, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać na sok, który się pojawi. Pić po łyżeczce co jakiś czas.
3. Dobroczynne działanie ma też mieszanka oliwy z cytryną, wystarczy do szklanki dobrej oliwy z oliwek wycisnąć cytrynę, wymieszać i pic po łyżeczce,.
4. Syrop z buraka robimy wycinając w umytym buraku dziurkę u góry, wsypujemy trochę cukru, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 st i czekamy aż w otworze pojawi sie sok, pijemy po łyżce często w ciągu dnia.
1. Najsłynniejsze jest chyba mleko z masłem i czosnkiem, słodzone naturalnym miodem - do kubka gorącego mleka wrzucamy troche posiekanego czosnku, łyżeczkę masła, łyżeczkę miodu i pijemy taką miksturę nawet kilka razy dziennie, czosnek jest naturalnym antybiotykiem, miód lekiem, a mleko z masłem mają właściwości rozgrzewające.
2. Kolejnum popularnym lekiem jest syrpo z cebuli, bardzo łatwy w wykonaniu, ponieważ wystarczy pokroić w plastry kilka cebul i układać w słoju warstwami najpierw cebula, potem cukier i tak do pełna, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać na sok, który się pojawi. Pić po łyżeczce co jakiś czas.
3. Dobroczynne działanie ma też mieszanka oliwy z cytryną, wystarczy do szklanki dobrej oliwy z oliwek wycisnąć cytrynę, wymieszać i pic po łyżeczce,.
4. Syrop z buraka robimy wycinając w umytym buraku dziurkę u góry, wsypujemy trochę cukru, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 50 st i czekamy aż w otworze pojawi sie sok, pijemy po łyżce często w ciągu dnia.
Nina W.