![Kolagen - wszystko o kolagenie Kolagen - wszystko o kolagenie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/kolagen-wszystko-o-kolagenie-16784.jpg)
Kolagen to proteina obecna w skórze, która jest odpowiedzialna za właściwe napięcie skóry i jej elastyczność. Po 25. roku życia poziom kolagenu spada a organizm syntetyzuje coraz mniejsze ilości tego białka przez co skóra się wiotczeje i szybciej się starzeje. Staje się także mniej odporna na działanie czynników zewnętrznych, wymaga nawilżania oraz specjalnego odżywienia. Dlatego w pewnym okresie życia warto sięgnąć po kosmetyki, które wpływają na wzrost elastyczności skóry oraz pomyśleć o zabiegach medycyny estetycznej. Wśród nich dostępne są takie jak: mezoterapia, thermolifting, fotoodmładzanie.
Poza tym warto pamiętać o odpowiedniej diecie, która powinna dostarczać organizmowi pełnowartościowe białko, witaminy i mikroelementy. Do wytwarzania kolagenu potrzebne są: witamina A, B5, C, E, PP oraz pierwiastki: cynk, krzem, żelazo i miedź. Bazą diety bogatej w kolagen powinny być galaretki, ryby i nóżki wieprzowe lub cielęce w galarecie oraz zupy na wywarze z kurzych łapek. Nie zapominjamy również o suplementach diety - najlepiej tych, zawierających sproszkowaną chrzątskę rekina.
Poza tym warto pamiętać o odpowiedniej diecie, która powinna dostarczać organizmowi pełnowartościowe białko, witaminy i mikroelementy. Do wytwarzania kolagenu potrzebne są: witamina A, B5, C, E, PP oraz pierwiastki: cynk, krzem, żelazo i miedź. Bazą diety bogatej w kolagen powinny być galaretki, ryby i nóżki wieprzowe lub cielęce w galarecie oraz zupy na wywarze z kurzych łapek. Nie zapominjamy również o suplementach diety - najlepiej tych, zawierających sproszkowaną chrzątskę rekina.