Niteczki , kuleczki ...

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Świnka krzyczy : Nie do wiary ! Toż to obiad jest wspaniały! Koń uwierzył,więc zjadł cały- taki z niego urwis mały!!!

Niteczki , kuleczki ...

Składniki:

Niteczki , kuleczki ...

 

 

Sposób przygotowania:

Niteczki , kuleczki ...
Z podanych składników wyszło mi 14 kuleczek indyczych.Zaczęłam od starcia pieczarek na drobnych oczkach od tarki , posiekania odrobiny natki pietruszki oraz ząbków czosnku - te składniki mieszamy z naszym mielonym mięskiem z indyka , dodajemy jajko i dwie łyżki bułki tartej , mieszamy dokładnie.Ser feta kroimy w drobną kosteczkę, a następnie nadziewamy po jednym kawałeczku nasze pulpeciki i formujemy kuleczki.Następnie zalewamy kuleczki marynatą i odstawiamy do lodówki.Sos jest banalny : siekamy drobniutko cebulę , czosnek i podsmażamy w małym rondelku na rozgrzanej oliwie z oliwek,jak się lekko zarumienią , wlewamy nasz przecier ( np.z Lidla ) , zmniejszamy gaz i gotujemy około 5 minut , na końcu dodajemy przyprawy , mieszamy i gotowe.Niteczki - kroimy pieczarki w plasterki , a brokuła dzielimy na małe części.Makaron ryżowy nitki kruszymy , zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty pod przykryciem.W woku na oliwie podsmażamy pieczarki z brokułem , po paru minutach dodajemy odcedzony makaron , mieszamy dokładnie , dodajemy przyprawy i gotowe :)
Kuleczki smażymy na oliwie z oliwek.Podajemy z sosem , możemy posypać startym żółtym serem.Smacznego

Zdjęcia z procesu twórczego na forum wkrótce :)