Sposób przygotowania:
Niteczki , kuleczki ...
Z podanych składników wyszło mi 14 kuleczek indyczych.Zaczęłam od starcia pieczarek na drobnych oczkach od tarki , posiekania odrobiny natki pietruszki oraz ząbków czosnku - te składniki mieszamy z naszym mielonym mięskiem z indyka , dodajemy jajko i dwie łyżki bułki tartej , mieszamy dokładnie.Ser feta kroimy w drobną kosteczkę, a następnie nadziewamy po jednym kawałeczku nasze pulpeciki i formujemy kuleczki.Następnie zalewamy kuleczki marynatą i odstawiamy do lodówki.Sos jest banalny : siekamy drobniutko cebulę , czosnek i podsmażamy w małym rondelku na rozgrzanej oliwie z oliwek,jak się lekko zarumienią , wlewamy nasz przecier ( np.z Lidla ) , zmniejszamy gaz i gotujemy około 5 minut , na końcu dodajemy przyprawy , mieszamy i gotowe.Niteczki - kroimy pieczarki w plasterki , a brokuła dzielimy na małe części.Makaron ryżowy nitki kruszymy , zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty pod przykryciem.W woku na oliwie podsmażamy pieczarki z brokułem , po paru minutach dodajemy odcedzony makaron , mieszamy dokładnie , dodajemy przyprawy i gotowe :)
Kuleczki smażymy na oliwie z oliwek.Podajemy z sosem , możemy posypać startym żółtym serem.Smacznego
Zdjęcia z procesu twórczego na forum wkrótce :)
Kuleczki smażymy na oliwie z oliwek.Podajemy z sosem , możemy posypać startym żółtym serem.Smacznego
Zdjęcia z procesu twórczego na forum wkrótce :)
anullka7
marietta
Jojo
msewka
Chupnięta
jaNina
Natala1210
zewa
Chupnięta
Dziękuję Kochana , jeśli chodzi o pióro to od najmłodszych lat nie miałam z tym problemu , piszę też felietony damsko-męskie , myślę o założeniu bloga.A kulinarnie to ja się dopiero rozwijam , jeszcze się muszę wiele nauczyć :)
Sarenka
asia77
kinga
jovi
iwi69
Niuniaczka