Ocet i jego zalety - dezynfekcja

  • 1

Wspaniałe i nieocenione działanie octu, zna i chwali każda pani domu. Nie tylko w gotowaniu, ale także w sprzątaniu. Jest tani i skuteczny.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ocet i jego zalety - dezynfekcja
fot. Fotolia
Ocet spirytusowy to inaczej wodny roztwór kwasu octowego, otrzymywany dzięki fermentacji rozcieńczonego spirytusu i charakteryzuje się ostrym, dość nieprzyjemnym, kwaśnym zapachem. Ma wiele właściwości, które znajdują szerokie zastosowanie. Jako dodatek do potraw, środek przyspieszający trawienie, oraz jako ekologiczny środek czystości.

Zacznijmy zatem od przedstawienia octu, jako uniwersalnego środka czystości, w końcu ostatnimi czasy, panuje moda na bycie eko. Ocet zatem doskonale się wpisuje w te, obecnie panujące trendy, gdyż jest środkiem w 100% naturalnym, utylizowanym, bez żadnej szkodliwości dla środowiska naturalnego. Kolejną zaletą octu, jest niska cena, a jako wadę należy wymienić kwaśny zapach, który jednak dość szybko się ulatnia. Oczywiście przy porządkach domowych, stosujemy ocet spirytusowy.

Ocet, dzięki swoim właściwościom, spokojnie może być używany, mówiąc ogólnie, do czyszczenia, dezynfekcji i odkamieniania. Doskonale się także sprawdza, gdy chcemy usunąć pleśń.

Takie sprzęty, jak lodówka i mikrofalówka, wymagają regularnej dezynfekcji, ze względu na fakt, że jest to idealne środowisko, do rozwoju groźnych dla zdrowia drobnoustrojów i jeszcze groźniejszej pleśni. W tym celu, ocet jest jednym z niewielu środków, które pomogą w zachowaniu sterylności. Usunie także nieprzyjemne zapachy.
 
Lodówkę myjemy wodą z octem, ja to robię w stosunku 1:1, szczególną uwagę zwracam na pojemniki, w których trzyma się świeże warzywa, gdyż w tych miejscach najczęściej jest niewidoczna dla oka pleśń. Nie wystarczy, że wyrzucimy spleśniałe warzywa, bo zarodki i tak pozostaną, a pleśń jest bardzo niebezpieczna i nie wolno spożywać produktów, które są nią zaatakowane! Nawet jeśli odkroimy zepsuty kawałek, to produkt i tak się nie nadaje i trzeba go wyrzucić! Octem dezynfekujemy także deski do krojenia, oraz wszystkie sprzęty, które mają bezpośredni kontakt z żywnością. Należy jednak, najpierw sprawdzić, czy ocet jest bezpieczny dla powierzchni, gdyż może się okazać, że substancje czynne, w nim zawarte uszkodzą czyszczoną powierzchnię.