OMLET NATURALNY z samej masy jaj lub mieszany z dodatkami; jak szynka, kiełbasa, groszek zielony lub pieczarki. Omlet przyrządza się w następujący sposób; rozmieszaną i ubitą trzepaczką masę z jaj, po osoleniu i ewentualnym połączeniu z rozdrobnionymi i podsmażonymi dodatkami, należy wylać na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Masę smaży się powoli, do osiągnięcia lekkiego zrumienienia spodniej strony omletu przy ściętej galaretowatej powierzchni. Omlety można podawać na słono lub na słodko.
OMLET NA SŁONO podaje się omlet posypany drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Najczęściej podaje się omlet nadziewany innymi dodatkami, które nakłada się na omlet przed jego zwinięciem. Omlet podaje się na ogrzanym talerzu, zwinięty w luźny rulon lub złożony na pół, z nadzieniem w środku. Można też dodatki zmieszać z jajkami przed smażeniem i wtedy zamiast omletu zwijanego otrzymuje się omlet mieszany.
OMLET NA SŁODKO podaje się omlet oprószony cukrem pudrem, obłożony dżemem lub konfiturą albo polany syropem owocowym.
OMLET BISZKOPTOWY przygotowuje się z utartych żółtek i ubitej piany. Do utartych z cukrem żółtek dodaje się na przemian mąkę i ubitą piane, mieszając ostrożnie, żeby masa nie straciła puszystości. Następnie wlewa się ją na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaży powoli, żeby osiągnąć rozklejenie się skrobi w całej masie przy jednoczesnym lekkim zrumienieniu spodu. Przed podaniem smaruje się wierzch omletu dżemem, konfiturami, roztartymi owocami - świeżymi lub mrożonymi i zwija omlet w rulon, który pocięty skośnie podaje się na deser. Omlet biszkoptowy może być przyrządzony na słono. Wówczas do ubitej piany dodaje się kolejno żółtka, nie przerywając ubijania, a w końcu łączy z mąką, ostrożnie posypując nią powierzchnię masy w czasie mieszania.
OMLET NA SŁONO podaje się omlet posypany drobno posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Najczęściej podaje się omlet nadziewany innymi dodatkami, które nakłada się na omlet przed jego zwinięciem. Omlet podaje się na ogrzanym talerzu, zwinięty w luźny rulon lub złożony na pół, z nadzieniem w środku. Można też dodatki zmieszać z jajkami przed smażeniem i wtedy zamiast omletu zwijanego otrzymuje się omlet mieszany.
OMLET NA SŁODKO podaje się omlet oprószony cukrem pudrem, obłożony dżemem lub konfiturą albo polany syropem owocowym.
OMLET BISZKOPTOWY przygotowuje się z utartych żółtek i ubitej piany. Do utartych z cukrem żółtek dodaje się na przemian mąkę i ubitą piane, mieszając ostrożnie, żeby masa nie straciła puszystości. Następnie wlewa się ją na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaży powoli, żeby osiągnąć rozklejenie się skrobi w całej masie przy jednoczesnym lekkim zrumienieniu spodu. Przed podaniem smaruje się wierzch omletu dżemem, konfiturami, roztartymi owocami - świeżymi lub mrożonymi i zwija omlet w rulon, który pocięty skośnie podaje się na deser. Omlet biszkoptowy może być przyrządzony na słono. Wówczas do ubitej piany dodaje się kolejno żółtka, nie przerywając ubijania, a w końcu łączy z mąką, ostrożnie posypując nią powierzchnię masy w czasie mieszania.