Olej lniany

Nieznane rarytasy z supermarketu.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Olej lniany
To kolejny produkt znany od wieków. Już Hipokrates zalecał stosowanie lnu chorym na zapalenie błon śluzowych oraz jako środek łagodzący bóle podbrzusza czy biegunkę, ale to Słowianie posiedli umiejętność tłoczenia z niego oleju. W lecznictwie używano go jako środka do nacierania chorobowo zmienionej skóry czy w postaci okładów przy urazach. Olej lniany tłoczony jest na zimno z dojrzałych, brązowych nasion lnu. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem i gęstą konsystencją. Ma specyficzny, delikatnie rybi zapach i orzechowo-sezamowy posmak z wyczuwalną nutką gorczycy. 90 % składu oleju lnianego tworzą nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim omega-3, ale także omega-6 i -9. To również bogate źródło witaminy E. olej wpływa leczniczo na układ pokarmowy, immunologiczny i rozrodczy, ale przede wszystkim na układ krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Dodatkowo poprawia stan skóry, włosów, paznokci. Polecany osobom po 40. r.ż. Pamiętajmy, oleju lnianego nie podgrzewamy, gdyż traci on wówczas swoje właściwości.