To kolejny produkt znany od wieków. Już Hipokrates zalecał stosowanie lnu chorym na zapalenie błon śluzowych oraz jako środek łagodzący bóle podbrzusza czy biegunkę, ale to Słowianie posiedli umiejętność tłoczenia z niego oleju. W lecznictwie używano go jako środka do nacierania chorobowo zmienionej skóry czy w postaci okładów przy urazach. Olej lniany tłoczony jest na zimno z dojrzałych, brązowych nasion lnu. Charakteryzuje się bursztynowym kolorem i gęstą konsystencją. Ma specyficzny, delikatnie rybi zapach i orzechowo-sezamowy posmak z wyczuwalną nutką gorczycy. 90 % składu oleju lnianego tworzą nienasycone kwasy tłuszczowe, przede wszystkim omega-3, ale także omega-6 i -9. To również bogate źródło witaminy E. olej wpływa leczniczo na układ pokarmowy, immunologiczny i rozrodczy, ale przede wszystkim na układ krążenia, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca. Dodatkowo poprawia stan skóry, włosów, paznokci. Polecany osobom po 40. r.ż. Pamiętajmy, oleju lnianego nie podgrzewamy, gdyż traci on wówczas swoje właściwości.