ORIENTAL BOX SUSHI & NOODLE

Bulion, kurczak i kaczka według ORIENTAL BOX SUSHI & NOODLE.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
ORIENTAL BOX SUSHI & NOODLE
Co jest specjalnością Państwa kuchni?

ORIENTAL BOX SUSHI & NOODLE: Specjalnością naszej kuchni są dania tajskie i japońskie,przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów.

Jakie sushi jest dobre? Jak to poznać?

Tylko sushi ze świeżych produktów. Świeże mięso ryby jest bezwonne, a jego smak niezwykle delikatny.

Czy zaufać naszemu smakowi czy są jakieś obiektywne kryteria?

Smak nam dużo opowie o potrawie,jakość oraz świeżość sushi można określić na podstawie wyglądu i zapachu.Tylko bezwzględna świeżość ryb uraczy nas szlachetnym smakiem, mając przy tym pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Jaki napój pasuje do sushi? Wino? Zielona herbata?

Zarówno wino jak i zielona herbata pasują do sushi,ponieważ podkreślają jego smak.

Czy sushi można jeść palcami?

Mimo umiejętności posługiwania się pałeczkami, niektórzy wytrawni smakosze sushi jedzą rękoma.
Jak twierdzą, potrafią bowiem rozpoznać dotykiem, czy ryba jest świeża. Sushi jak najbardziej można jeść palcami.

1.Japoński bulion z wołowiną i grzybami shitake.

makaron ramen
bulion mięsno - warzywny
wołowina
cebula
marchew
grzyby shitake
kapusta pak choy
sos chilli
sos sojowy
pieprz
olej sezamowy
szczypior

Gotujemy makaron ramen, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso kroimy na paseczki, nie za grube, żeby łatwo było je szybko podsmażyć. Na woku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, smażymy je szybko i przez chwilę, żeby nie było za bardzo wysuszone, może być nawet krwiste.
Zdejmujemy mięso z woka i odkładamy do miseczki. Myjemy woka, osuszamy go, polewamy małą ilością oleju, na rozgrzanego woka wrzucamy pokrojona cebulę, marchewkę, grzyby shitake, kapustę, mieszamy,
smażymy do momentu aż warzywa staną się miękkie.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem mięsno - warzywnym, dodajemy podsmażone wcześniej mięso, trochę sosu sojowego, pieprzu i sosu chilli, mieszamy wszystko i czekamy, aż bulion się zagotuje.
W trakcie czekania, aż bulion się zagotuje, siekamy szczypiorek wedle uznania, na mniejsze lub większe kawałeczki.
Makaron ramen nakładamy do miseczki, w której chcemy podać zupę.
Po zagotowaniu bulionu, upewniamy się jaki ma smak bulion, jeśli chcemy, żeby był zupą bardzo pikantną zwiększamy ilość sosu chilli i pieprzu.
Makaron ramen zalewamy ugotowanym bulionem i jego zawartością, tak aby zawartość bulionu wystawała ponad powierzchnię. Posypujemy bulion posiekanym szczypiorem i danie jest gotowe.

2.Kurczak z makaronem ryżowym i orzechami w słodkim chilli.

makaron ryżowy
kurczak (pierś z kurczaka)
cebula
cukinia
grzyby mun
papryka
orzechy ziemne
sos ostrygowy
sos słodkie chilli
sos rybny
kiełki
olej sezamowy

Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka kroimy i wrzucamy na rozgrzanego woka polanego olejem.
Kiedy kurczak podsmaży się na złoto, dorzucamy pokrojoną cebulę i warzywa, dodajemy sos ostrygowy.
Smażymy wszystko, aż stanie się miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy sosy słodkie chilli, sojowy, rybny, dodajemy makaron ryżowy i ponownie wszystko mieszamy.
Gotowe danie przekładamy do miseczki i posypujemy kiełkami.

3.Kaczka z ryżem jaśminowym i warzywami w sosie teriyaki.

ryż jaśminowy
kaczka (pierś z kaczki)
czerwona cebula
papryka
marchew
kapusta pack choy
cukinia
por
sos teriyaki
olej sezamowy
pieprz
prażone ziarna sezamu

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kaczkę kroimy i wrzucamy na rozgrzanego woka polanego olejem. Następnie dodajemy cebule z warzywami.
Doprawiamy pieprzem, podsmażamy warzywa. Dolewamy sos teriyaki, gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Można wymieszać ryż na woku lub rozłożyć ryż na talerzu i wyłożyć warzywa.
Gotowe danie posypujemy ziarnami prażonego sezamu.


ORIENTAL BOX SUSHI & NOODLE
Zależy nam na wypromowaniu naszej kuchni lekkiej i świeżej.
Info: kuchnia orientalna sushi&noodle tel. 514 065 069 ul.Nugat 7, Warszawa
Ursynów