Zupa z brokułów

Zupę z brokułów poleca Katarzyna żuk-Widmańska, prowadząca warsztaty kuchni ajurwedyjskiej.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zupa z brokułów
1 duży brokuł
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
świeży imbir
1 mały pomidor
1 łyżka sklarowanego masła
¼ łyżeczki kminku indyjskiego, kurkumy, nasion kolendry i przyprawy garam masala
3 łyżki pomarańczowej soczewicy
Sól do smaku

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy sklarowane masło, wsypujemy kminek, nasiona kolendry i utarty na grubej tarce świeży imbir, gdy nasiona zaczną strzelać wkładamy posiekanego pomidora i wsypujemy miałkie przyprawy.
Mieszamy, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilkę smażymy. Wkładamy brokuł i wsypujemy soczewicę. Wlewamy tyle wody, aby przykryć brokuł, gotujemy do miękkości. Miksujemy i solimy do smaku.