Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Papryka nadziewana.

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Smakuje ze świeżym pieczywem lub daniami mięsnymi.

Papryka nadziewana.

Składniki:

Papryka nadziewana.

 

 

Sposób przygotowania:

Papryka nadziewana.
Oczyścić paprykę; ściąć wierzchy z papryki, usunąć gniazda nasienne i białe zgrubienia. Włożyć do wrzątku, gotować 5 min, odsączyć.
Ryż gotować we wrzątku 5 min. odsączyć.
Połowę masła rozgrzać na patelni, wsypać połowę cebuli i pieczarki. Smażyć do lekkiego zrumienienia, zdjąć z ognia.
Dodać ryż, 1,5 łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać. Farszem z ryżu i pieczarek nadziewać paprykę.
W garnku wymieszać wodę z mąką ziemniaczaną, wlać pomidory, dodać sól, pozostałą cebulę, wymieszać, zagotować, doprowadzić do zgęstnienia.
Włożyć nadziewaną paprykę do sosu, dusić pod przykryciem przez godzinę często polewając sosem. Przed podaniem wlać śmietanę, wymieszać.
Podawać ze świeżym pieczywem lub do potraw mięsnych.