Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Faszerowane warzywa

Papryki faszerowane z włoską nutą :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Doprawiłam tradycyjny farsz włoskimi smaczkami .Wyszło pyszne .

Papryki faszerowane z włoską nutą :

Składniki:

Papryki faszerowane z włoską nutą :

 

  • 8 średniej wielkości papryk ( czerwona , żółta inna- obojętne )
  • 30 dag mięsa mielonego ( użyłam mieszane z wieprzowiny i wołowiny )
  • 10 dag suchego ryżu ( 1 woreczek )
  • 2 duże cebule ( użyłam cukrowe )
  • 2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub inny )
  • 8 dużych czarnych oliwek
  • 1/4 szklanki pokrojonych w drobną kosteczkę suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią "
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól
  • miód do doprawienia
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • Delikat ,,Moc koperku i pietruszki " do smaku
  • 1 kostka bulionowa wołowa Knorra
  • 1 kostka bulionowa Wieprzowa Knorra ( jak nie ma to użyć drobiowej lub wołowej )
  • 7 szklanek wody
  • 16 szt. wykałaczek

 

Sposób przygotowania:

Papryki faszerowane z włoską nutą :
Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie .Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Oliwki pokroić w plasterki. Wymieszać mięso, ryż ,. cebulę, oliwki, pomidory suszone , natkę pietruszki . Doprawić pieprzem, Delikatem , bazylią , przyprawą ,, Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią " . Z papryk odkroić górny ( z ogonkami ) - usunąć gniazda nasienne , napełnić farszem , przykryć ,, pokrywką " ( usunąć maksymalnie ogonek ) i przymocować każdą 2 wykałaczkami . Ustawić w szerokim garnku o takiej średnicy by wypełniały całe dno i wszystkie były w jednej warstwie ( bez zbędnego luzu ) . Zalać wodą ( ok 7 szklanek ) , dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim gazie pod uchyloną przykrywką ok 45 minut od zagotowania . Delikatnie odlać ok 2 szklanek wywaru i rozrobić w nim przecier pomidorowy . Wlać do garnka poruszając nim tak by sos się wymieszał . Doprawić sos do smaku odrobiną miodu ( lub cukrem ) i dusić jeszcze na małym gazie 15 minut. Jeśli ktoś lubi to może zaprawić przed podaniem sos śmietanką i zagęścić zasmażką - ja tego nie robię . Podawać wg upodobania . Ja podaję same w sosie posypane natka pietruszki i kilkoma pokrojonymi czarnymi oliwkami ( jak mam świeżą bazylię lub oregano to używam zamiast natki do posypania ). Można podać z pieczywem lub ziemniakami .

Jesli zostanie sosu ( bo jest go sporo ) to ja na jego bazie robię zupę pomidorowo-paprykową .