Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Pasticio od Niki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis jest troche pracochlonny ale pyszny no i syty. Jedzcie z tzatziki lub mizeria

Pasticio od Niki

Składniki:

Pasticio od Niki

 

  • 3/4 kg wolowego miesa mielonego(najlepiej z tluszczykiem)
  • 300 gram przecieru pomidorowego
  • 1 duza cebula w plasterkach
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 laska cynamonu lub pol plaskiej lyzeczki
  • sol,pieprz 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • bulka tarta
  • ok.300 gram sera tartego gouda
  • 1 paczka makaronu rurki albo pennes
  • sos beszamelowy: 3 kopiaste lyzki masla
  • 6-7 lyzek maki
  • 1 litr mleka
  • galka muszkatulowa

Sposób przygotowania:

Pasticio od Niki
PRZYGOTOWUJEMY SOS MIESNY: dusimy cebulke na oliwie, dodajemy mieso, przyprawy, pomidory, podlewamy woda i gotujemy ok 30 min na srednim ogniu az sos prawie ze wyparyje. studzimy. Nastepmie dodajemy 1 rozklocone jajko i 2-3 lyzki bulki tartej, mieszamy. Makaron gotujemy al dente a najlepiej polowe czasu od tego co pisze na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka. studzimy. Nastepnie doprawiamy np. vegeta i dodajemy drugie rozklocone jajko i ze 2 lyzki tartego sera mieszamy. Brytwanke o wym ok. 40x30 smarujemy maslem i posypujemy bulka tarta, rozkladamy makaron a na nim sos miesny, starannie rozprowadzamy. Przygotowujemy beszamel: Smazymy maslo z maka i dodajemy mleko ciagle mieszajac na wolnym ogniu az zgestnieje, dodajemy z 4 lyzki sera tartego mieszamy, dodajemy pieprzu i odrobine galki, rozprowadzamy na miesie. Na wierzchu posypujemy reszta sera i starannie bulka i pieczemy ok. 25 min. w az sie zrumieni.