Sposób przygotowania:
Paszteciki serowe
Mięso i boczek kroimy w kostkę. Obsmażamy na patelni najpierw boczek. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy łopatkę - obsmażmy. Następnie dodajemy posiekana cebulę i czosnek. Podlewamy odrobiną wody i dusimy mięso przez pół godziny. Na końcu dodajemy oczyszczoną z błon wątróbkę. Wszystkie składniki przepuszczamy przez maszynkę trzy razy, dodajemy starty ser i startą bułkę,doprawiamy przyprawami. Dodajemy żółtka i mieszamy masę dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta podlewamy ją delikatnie sosem z duszenia mięsa. a końcu dodajemy ubitą pianę białek i delikatnie mieszamy Smarujemy małe foremki masłem, wysypujemy je kaszką manną Napełniamy foremki masą. Pieczemy w temp 180stopni C przez około 20 minut w zależności od wielkości pasztecików. Po wyjęciu pasztecików z foremek dekorujmy je gwiazdkami wyciętymi z sera, gdy będa jeszcze ciepłe, by ser przylgnął do nich. Przed podaniem zagrzeamy je, gdyż ciepłe najlepiej smakują. .
edytaha
Natala1210