SUPERPRZEPIS

Pasztet świąteczny

  • 9
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pasztet świąteczny Więcej zdjęć (5)

Pasztet świąteczny, z mięsa drobiowego i wieprzowego, pachnący aromatycznymi przyprawami .

Składniki:

Pasztet świąteczny

 

 

Sposób przygotowania:

Pasztet świąteczny
Mięso i wątrobę dokładnie myję. Drób gotuję z warzywami jak na rosół. Dość miękkie mięso drobiowe wyciągam i studzę.

Łopatkę, podgardle i wątrobę kroję na mniejsze kawałki i obsmażam na smalcu razem z obraną i pokrojoną w ósemki cebulą. Obsmażone przekładam do większego garnka, dodaję przyprawy - Aidżwan, sól ,pieprz czarny ,pieprz zielony ,owoce jałowca , liście laurowe ,ząbki czosnku, kulek ziela angielskiego, i włoszczyznę, całość mieszam. Następnie duszę pod przykryciem, dolewam gorącej wody i gotuję do miękkości.

Wątrobę wyciągam już po 15 minutach.

Mięso po ugotowaniu studzę. Mięso drobiowe obieram z kości. Mielę w maszynce do mielenia razem z warzywami, odciśniętą bułką, mięsem wieprzowym, wątrobą i cebulą. Przyprawiam gałką, pieprzami, majerankiem, solą i imbirem, dodaję jajka i dokładnie mieszam.

Masę nakładam do podłużnych foremek ( keksówek) wysmarowanych uprzednio smalcem i oprószonych bułką tartą. Napełniłam dwie blaszki (35 x 14 cm)

Piekłam jakieś 50 minut, termoobieg 175 st. C

Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, następnie wkładam do lodówki. Kroję całkiem zimny.

Smacznego.
Pasztet świąteczny
Mięso i wątrobę dokładnie myję. Drób gotuję z warzywami jak na rosół. Dość miękkie mięso drobiowe wyciągam i studzę.
Pasztet świąteczny
Obsmażone przekładam do większego garnka, dodaję przyprawy - Aidżwan, sól ,pieprz czarny ,pieprz zielony ,owoce jałowca , liście laurowe ,ząbki czosnku,
Pasztet świąteczny
Wątrobę wyciągam już po 15 minutach. Mięso po ugotowaniu studzę. Mięso drobiowe obieram z kości. Mielę w maszynce
Pasztet świąteczny
Przyprawiam gałką, pieprzami, majerankiem, solą i imbirem, dodaję jajka i dokładnie mieszam. Masę nakładam do podłużnych foremek