Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczarki faszerowane

  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 18830

Pieczarki umyć, obrać i oddzielić kapelusze od trzonów. Kapelusze lekko posolić, a

Pieczarki faszerowane

Składniki:

Pieczarki faszerowane

 

  • (4-6 porcji):

 

 

  • 40 dag sera camembert

 

 

  • cebula (10 dag)

 

  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek

 

  • 5 dag orzeszków pinii lub pestek słonecznika

 

 

  • łyżeczka octu winnego

 

  • sos tabasco

 

 

  • 2 łyżki oliwy

 

 

 

 

  • 2 łyżki oliwy do wysmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pieczarki faszerowane
Pieczarki umyć, obrać i oddzielić kapelusze od trzonów. Kapelusze lekko posolić, a trzony posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Oliwki i orzeszki posiekać. Bazylię opłukać i osuszyć. Listki bazylii pokroić w paski (kilka listków zostawić w całości do przybrania). Ser pokroić w małą kostkę. Posiekane trzony pieczarek usmażyć wraz z cebulą i orzeszkami na oliwie. Następnie do dać pomidory, kapary, oliwki, bazylię, chwilę dusić i wymieszać z serem. Farsz przyprawić octem, sosem tabasco, solą oraz pieprzem. Kapelusze pieczarek wypełnić farszem, ułożyć w żaroodpornej formie wysmarowanej oliwą, skropić masłem i piec 20 min w piekarni ku nagrzanym do temperatury 180˚C. Pieczarki podawać z sałatą, przybrane listka mi bazylii.