Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska z fetą i papryką
Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w niedużą kostkę. Cebulkę i czosnek obrałam, posiekałam, obsmażyłam na rozgrzanym oleju, dodałam pokrojoną paprykę i smażyłam razem kilka minut, aż papryka zaczęła mięknąć. Odstawiłam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni z termo obiegiem. Dwie foremki na babkę wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Mięso dokładnie wymieszałam z jajkami, musztardą, kaszą manną, pieprzem i niewielką ilością soli – trzeba pamiętać, ze oliwki i ser są słone. Dodałam przestudzone warzywa, osączone z zalewy oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszałam, uważając, żeby ser się nie rozdrobnił. Masę mięsną przełożyłam do foremek, lekko ugniotłam, wyrównałam powierzchnię, posmarowałam olejem i posypałam opłukanymi, oderwanymi od gałązek igiełkami rozmarynu. Piekłam około 55-60 minut. Podałam z pieczonymi w rozmarynie ziemniakami i sałatą.
Cukiereczek13
zbysiowa
edytaha
Dziękuję Kasiu, moim gościom bardzo smakowało (a przynajmniej na to wyglądało) :))
edytaha
Dziękuję Madziu, bardzo pasowało do chlebka :)