edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pieczeń rzymska z fetą i papryką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Indycza pieczeń z fetą, papryką i oliwkami. Doskonała na gorąco i na zimno, jako wędlina

Pieczeń rzymska z fetą i papryką

Składniki:

Pieczeń rzymska z fetą i papryką

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z fetą i papryką
Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych, pokroiłam w niedużą kostkę. Cebulkę i czosnek obrałam, posiekałam, obsmażyłam na rozgrzanym oleju, dodałam pokrojoną paprykę i smażyłam razem kilka minut, aż papryka zaczęła mięknąć. Odstawiłam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni z termo obiegiem. Dwie foremki na babkę wysmarowałam masłem i wysypałam tartą bułką. Mięso dokładnie wymieszałam z jajkami, musztardą, kaszą manną, pieprzem i niewielką ilością soli – trzeba pamiętać, ze oliwki i ser są słone. Dodałam przestudzone warzywa, osączone z zalewy oliwki i pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszałam, uważając, żeby ser się nie rozdrobnił. Masę mięsną przełożyłam do foremek, lekko ugniotłam, wyrównałam powierzchnię, posmarowałam olejem i posypałam opłukanymi, oderwanymi od gałązek igiełkami rozmarynu. Piekłam około 55-60 minut. Podałam z pieczonymi w rozmarynie ziemniakami i sałatą.