Sposób przygotowania:
Pieczeń wieprzowa :
Mięso natrzeć przyprawami , sosem sojowym i 2 łyżkami oliwy . Naszpikować czosnkiem . Zostawić szczelnie przykryte na 12 godzin w lodówce . W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy .Mięso obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron . Do mięsa dodać pokrojone w ósemki cebule , ziele angielskie , liście laurowe , śliwki , grzyby , tarninę , głóg .Zalać wodą tak by przykryła mięso .Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem 1,5 – 2 godzin .Mięso wyjąć . Włożyć kromkę piernika .Rozgotować . Sos przetrzeć przez sito . Mięso pokroić w plastry . Podawać z sosem . Doskonale smakuje w zestawieniu z gruszką nadziewaną konfitura z żurawiny .
Można upiec mięso w większej ilości i część mięsa zamrozić , Można też część mięsa przeznaczyć do chleba .
Można upiec mięso w większej ilości i część mięsa zamrozić , Można też część mięsa przeznaczyć do chleba .
luna