Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa po huzarsku (Rosja)
Wołowinę obsmażyć ze wszystkich stron na ostrym ogniu (lub na ruszcie). Zrobić głębokie, skośne nacięcia, włozyć w nie następujący farsz: cebule utrzeć na tarce, dodać tarty ser, sól i pieprz do smaku, zółtka i tyle bułki tartej aby farsz miał dobrą konsystencję (nie był ani lejący, ani nazbyt suchy). Związac całość nitką i dusić, polewając sosem lub rosołem aż mięso będzie miękkie. Jeśli decydujemy się na farsz 2 - bardziej pikantny - po zrumienieniu mięsa należy dusić je z posiekaną cebulę i marchwią prawie do miękkości, po czym pokrajać je na części, między płaty mięsa nałożyć farsz sporządzony z utartego śledzia, do którego dodajemy pieprz i ziele angielskie, szczypiorek, 4 plasterki cebuli, jajko oraz potrzebną ilość tartej bułki, wszystko dokładnie ucierając. Nafaszerowane mięso związac nitką, dusić jeszcze 15-20 minut, polewając sosem. Przed podaniem zaprawić sos masłem i 1 łyżką mąki.