Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi z cykorią radicchio
Wsypać mąkę do garnka. Dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Drożdże rozpuścić w letnim mleku i wlać do mąki. Roztopić masło i dolewać stopniowo do wyrabianego ciasta. Wyrobić dobrze ciasto, żeby odchodziło od ręki i odstawić na pół godziny aby wyrosło. Ciasto rozwałkować na wysokość ok. 3-4 mm i wyciąć szklanką koła. Cykorię umyć i moczyć pół godziny w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Odsączyć i wrzucić całe liście na gorące masło. Dusić aż wypuści sok a potem odparuje. Liście cykorii pokroić wymieszać z ricottą. Dodać drobno posiekaną szynkę. Posolić i popieprzyć. Na każde kółko ciasta nakładać odrobinę farszu, przykładać drugim krążkiem i dociskać. Nakłuć z wierzchu widelcem. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około pół godziny.
msewka
Ania Hosz