Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Piernikowe serce z sosem sojowym

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Piernikowe serce z jabłkami, orzechami i sosem sojowym- tradycja i ekstrawagancja

Piernikowe serce z  sosem sojowym

Składniki:

Piernikowe serce z sosem sojowym

 

  • Piernikowe serce z jabłkami i sosem sojowym

 

 

  • Polewa:
  • Cukier- 5 łyżek
  • Kakao- 3 łyżki
  • Woda- 2 łyżki
  • Sos sojowy jasny- 1/2 łyżeczki
  • Masło- 30 gr

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe serce z sosem sojowym
Jajka zmiksować z cukrem na puch. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy grubo posiekać. Mąkę wymieszać z kardamonem, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oraz proszkiem a następnie wsypać do masy jajecznej. Wymieszać powoli. Wlać olej i sos sojowy. Dołożyć orzechy jabłka i ponownie wymieszać. Piec w temperaturze 180-190 stopni około 50 minut. Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować. Bardzo smaczne- polecam!Zrobić polewę: Roztopić w rondelku masło, wsypać cukier. Wlać wodę i sos sojowy. Następnie dołożyć kakao. Mieszając gotować kilka minut, żeby składniki dobrze się połączyły i żeby trochę odparowało. Dzięki dodaniu sosu sojowego polewa nabiera bardziej wyrazistego smaku.