misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Piernikowy wieniec adwentowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piernikowa, aromatyczna i smaczna dekoracja stołu na okres adwentu...

Piernikowy wieniec adwentowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowy wieniec adwentowy

 

 

  • Lukier I:
  • 1 białko
  • Ok. 150 g cukru pudru
  • Sok z ½ cytryny

 

  • Lukier II:
  • 3 łyżki wody
  • Cukier puder
  • ½ łyżeczki kakao

 

  • Ponadto:
  • Barwnik spożywczy: rubin

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowy wieniec adwentowy
Do szerokiego garnka dajemy masło, margarynę, cukier biały, cukier trzcinowy, miód i melasę. Całość podgrzewamy (nie gotujemy) ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy i studzimy. Wlewamy mleko, mieszamy. Obie mąki przesiać; wymieszać z kakao, sodą i przyprawami (gałkę zetrzeć na tarce, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu). Zrobić dołek i dodać jajka, miód z masłem i mlekiem.



Zagnieść ciasto i zostawić na co najmniej 12 godzin w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować między kawałkami papieru do pieczenia na grubość ½ cm i wyciąć ostrym nożem obręcz posługując się dwoma przedmiotami okrągłymi np. tortownica i talerzyk. Papier zsunąć na blachę do pieczenia i wyjąć środkową część koła (robimy to na blaszce aby nie zdeformować kształtu). Wycinamy 4 duże gwiazdy a w każdej gwiazdce robimy otwór o średnicy świecy (otwór musi być większy o ok. ½ cm niż średnica świecy ) układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni.



Lukier I Białko przecedzamy, cukier przesiewamy, sok z cytryny przecedzamy. Białko z cukrem ucieramy mikserem na niskich obrotach aż masa będzie lśniąca, dodajemy sok z cytryny. Lukier ma mieć konsystencje gęstej śmietany, tak aby z łyżeczki spadały ciągnące się nitki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką cukierniczą i zdobimy wszystkie elementy wieńca wg swojej fantazji. Gdy lukier dobrze wyschnie możemy pomalować niektóre elementy barwnikiem do ręcznego zdobienia. Z wody, cukru pudru i kakao robimy bardzo gęsty lukier (ucieramy). Lukrem sklejamy wszystkie elementy wieńca adwentowego. Z ciasta możemy wykonać 2-3 takie wieńce ( w zależności od wielkości i elementów dekoracyjnych) SMACZNEGO!
Piernikowy wieniec adwentowy
w garnku podgrzewamy (nie gotujemy) masło, margarynę, miód, melasę i oba cukry...
Piernikowy wieniec adwentowy
obie mąki przesiewamy i dodajemy przyprawy; całość mieszamy...
Piernikowy wieniec adwentowy
ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia i dopiero na blaszce wycinamy poszczególne elementy aby nie zdeformować kształtu...
Piernikowy wieniec adwentowy
Lukrem umieszczonym w rękawie cukierniczym lukrujemy wg swojej fantazji poszczególne elementy wieńca...