Sposób przygotowania:
Piernikowy wieniec adwentowy
Do szerokiego garnka dajemy masło, margarynę, cukier biały, cukier trzcinowy, miód i melasę. Całość podgrzewamy (nie gotujemy) ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy i studzimy. Wlewamy mleko, mieszamy. Obie mąki przesiać; wymieszać z kakao, sodą i przyprawami (gałkę zetrzeć na tarce, ziele angielskie i goździki rozetrzeć w moździerzu). Zrobić dołek i dodać jajka, miód z masłem i mlekiem.
Zagnieść ciasto i zostawić na co najmniej 12 godzin w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować między kawałkami papieru do pieczenia na grubość ½ cm i wyciąć ostrym nożem obręcz posługując się dwoma przedmiotami okrągłymi np. tortownica i talerzyk. Papier zsunąć na blachę do pieczenia i wyjąć środkową część koła (robimy to na blaszce aby nie zdeformować kształtu). Wycinamy 4 duże gwiazdy a w każdej gwiazdce robimy otwór o średnicy świecy (otwór musi być większy o ok. ½ cm niż średnica świecy ) układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni.
Lukier I Białko przecedzamy, cukier przesiewamy, sok z cytryny przecedzamy. Białko z cukrem ucieramy mikserem na niskich obrotach aż masa będzie lśniąca, dodajemy sok z cytryny. Lukier ma mieć konsystencje gęstej śmietany, tak aby z łyżeczki spadały ciągnące się nitki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką cukierniczą i zdobimy wszystkie elementy wieńca wg swojej fantazji. Gdy lukier dobrze wyschnie możemy pomalować niektóre elementy barwnikiem do ręcznego zdobienia. Z wody, cukru pudru i kakao robimy bardzo gęsty lukier (ucieramy). Lukrem sklejamy wszystkie elementy wieńca adwentowego. Z ciasta możemy wykonać 2-3 takie wieńce ( w zależności od wielkości i elementów dekoracyjnych) SMACZNEGO!
Zagnieść ciasto i zostawić na co najmniej 12 godzin w chłodnym miejscu. Ciasto rozwałkować między kawałkami papieru do pieczenia na grubość ½ cm i wyciąć ostrym nożem obręcz posługując się dwoma przedmiotami okrągłymi np. tortownica i talerzyk. Papier zsunąć na blachę do pieczenia i wyjąć środkową część koła (robimy to na blaszce aby nie zdeformować kształtu). Wycinamy 4 duże gwiazdy a w każdej gwiazdce robimy otwór o średnicy świecy (otwór musi być większy o ok. ½ cm niż średnica świecy ) układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180-190 stopni.
Lukier I Białko przecedzamy, cukier przesiewamy, sok z cytryny przecedzamy. Białko z cukrem ucieramy mikserem na niskich obrotach aż masa będzie lśniąca, dodajemy sok z cytryny. Lukier ma mieć konsystencje gęstej śmietany, tak aby z łyżeczki spadały ciągnące się nitki. Lukier przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką cukierniczą i zdobimy wszystkie elementy wieńca wg swojej fantazji. Gdy lukier dobrze wyschnie możemy pomalować niektóre elementy barwnikiem do ręcznego zdobienia. Z wody, cukru pudru i kakao robimy bardzo gęsty lukier (ucieramy). Lukrem sklejamy wszystkie elementy wieńca adwentowego. Z ciasta możemy wykonać 2-3 takie wieńce ( w zależności od wielkości i elementów dekoracyjnych) SMACZNEGO!
zewa
misia14
jakie zamówienie...to był mój debiut z takim wieńcem....:)
edytaha
misia14
no to aby nie skubać w pobliżu należy postawić paterę z pierniczkami...też tak zdobionymi.....;)
a poza tym proponuje zgasić świece....;)
edytaha
Przy moich łasuchach znikłyby i pierniczki i wieniec, tylko świece zostały, i mam nadzieję, że nie nadgryzione :)))