Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pierogarnia u Buni

Pierogi ruskie z ,, krzyżówką ,, :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Robiłam już makaron z pesto, kluski leniwe po włosku – teraz przyszła pora na pierogi ruskie .Skrzyżowałam czerwone Pesto z Gremolatą

Pierogi ruskie z ,, krzyżówką ,,  :

Składniki:

Pierogi ruskie z ,, krzyżówką ,, :

 

 

  • Sos ,, krzyżówka " ( Gremolata połączona z Sambal oelek i dodatkami do bruschetty ) :
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 średniej wielkości ząbki czosnku
  • otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
  • łyżeczka sosu Sambal Oelek
  • 1 twardy pomidor pozbawiony pestek i pokrojony w drobną kosteczkę
  • 1 łyżka żółtej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę
  • sól
  • pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z ,, krzyżówką ,, :
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową

Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać dodając pomidora , paprykę .Doprawić szczyptą soli , pieprzu i sosu sambal oelek .

Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.

Podawać pierogi polane sosem .

Wg mnie najlepiej jest robić to danie mając gotowe zamrożone pierogi. Wtedy zanim podgrzeje się pierogi na parze ( lub we wrzątku ) – można zrobić sos . W takim przypadku wystarczy 15 minut na przygotowanie obiadu .