Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z sosem serowo-ziołowym B
Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową Na patelni rozgrzać masło .Dodać koper, pietruszkę i czosnek. Chwilę smażyć mieszając . Dołożyć ser i wlać śmietankę .Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem . Pierogi podawać polane sosem i posypane zieleniną ( koprem, pietruszką , porem ).' Doskonale smakują zapieczone pod sosem ( przez 15 minut w rozgrzanym do 180 * C piekarniku )
jovi