dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pierogi z kaczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rosół z dodatkiem kaczki jest pyszny, ale trudno znaleźć amatorów długo gotowanego mięsa... wtedy nadchodzi perfekcyjny moment na zrobienie pierogów:)

Pierogi z kaczką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierogi z kaczką

 

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka gorącej wody (zagotowana i odstawiona na 5 minut)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

 

  • NADZIENIE
  • 2 szklanki rozdrobnionego mięsa kaczki z rosołu
  • 1 marchew i kawałek pietruszki z rosołu
  • 1 jabłko
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaczką
Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na łyżce masła ze szczyptą soli. Do malaksera włożyłam wszystkie składniki nadzienia wraz z przesmażoną cebulką i zmiksowałam. Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, sól i wodę. Wymieszałam łyżką, przełożyłam na blat i szybko wyrobiłam. Następnie rozwałkowałam podsypując mąką (ciasto rozwałkowuję partiami, reszta w między czasie leży przykryta ściereczką, aby nie wyschła, również gotowe pierogi trzymam pod ściereczką, gdyż wyschnięte łatwo pękają podczas gotowania). Przy pomocy szklanki wykroiłam kółka i lepiłam pierogi. W dużym garnku zagotowałam wodę, lekko ją posoliłam i wrzuciłam pierogi. Gotowałam 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podałam lekko podsmażone na maśle.
Pierogi z kaczką
Składniki nadzienia wkładam do malaksera
Pierogi z kaczką
dodaję podsmażoną cebulę i całość miksuję
Pierogi z kaczką
Z wyrobionego ciasta wykrawam szklanką kółka