Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Nie robię takich pierogów zbyt często, ale zawsze dużą ilość... a potem dzwonię do znajomych i zapraszam na wyżerkę :-)

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • CIASTO:
  • 1 kg mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • ok.0,5 l bardzo ciepłej, wręcz gorącej, wody
  • FARSZ:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1-1,5 l grzybów suszonych (podgrzybki, koźlaki, borowiki albo inne)
  • 1 duża cebula
  • smaku: 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pół łyżeczki suszonego lubczyku, pół łyżeczki mielonego pieprzu,
  • garść suszonych śliwek
  • płaska łyżka cukru
  • ew. 3-4 łyżki tartej bułki

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
FARSZ: Grzyby zalać gorącą wodą, ok.1l, przykryć, odstawić na 2-3 godz. Kapustę posiekać (ja nie płuczę! lubię kwaśną), przełożyć do garnka, dodać odcedzone, posiekane grzyby, wodę, w której się moczyły, posiekane drobno śliwki, liście laurowe, ziele. Gotować na małym ogniu 2-3 godz. często mieszając. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać do kapusty. Na suchą, aluminiową albo stalową patelenkę wsypać cukier, rozpuścić a kiedy się skarmelizuje i mocna zbrązowieje wlać do kapusty - uwaga! jest bardzo gorący, ale nadaje kolor i smak. Doprawić kapustę lubczykiem i pieprzem. Odstawić, następnego dnia znów gotować 2-3 godziny, bez przykrycia ale często mieszając aby odparowała cała woda - ostrożnie aby nie przypalić. Wyjąć liście laurowe i ziele angielskie !!! Do zimnego farszu można dodać 3-4 łyżki tartej bułki - wchłonie ew. resztki płynu. CIASTO: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i pomału wlewać gorącą wodę - tyle aby zagnieść zwarte, ale elastyczne ciasto. Wyrabiać kilka minut, nastepnie zawinąć w folię spoż. i odłożyć na 1 godz. aby odpoczęło. Rozwłakowywać porcjami, podsypując mąką, niezbyt cienko, szklanką wykrawać krążki, nakładać łyżkę nadzienia, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osolony wrzątek, wyjmować gdy wypłyną. Podawać okraszone skwareczkami z cebulką albo stopionym masłem. Można też później odsmażyć. Farsz zawsze przygotowuję jakieś 2 dni wcześniej, kapusta musi się "przegryźć. Przepis na pierogowe ciasto jest uniwersalny a nadzienie to już sprawa własnej inwencji. Z tej ilości wyjdzie ok. 80 pierogów wykrawanych szklanką - to sporo, ale można zaprosić na wyżerkę znajomych albo część zamrozić na zapas (po ugotowaniu).