Sposób przygotowania:
Piersi kaczki w pekinskim towarzystwie
Skore z piersi ponacinac. Filety ze skóra pokroic wszerz na pólplastry. Przygotowac marynate: do szklanki, dodac wszystkie skladniki, dobrze wymieszac. Piersi wlozyc do naczynia, polac marynata, dobrze wymieszac, przykryc, aby nie wysychaly i odstawic do lodówki na noc. Warzywa myjemy i suszymy. Kapuste pekinska poszatkowac, niezbyt drobno. Papryke obrac i kokroic na mniejsze slupki. Na patelni rozgrzac olej sezamowy ( nie za mocno, aby skora nam sie zbyt mocno nie przypiekla), wrzucic piersi i smazyc z obydwu stron, po ok 5 minut z kazdej, az mieso zmieni kolor, po czym owinac w folie do pieczenia i pozostawic przez ok 20 mnitu, aby mieso ''odpoczelo'', tzn doszlo. Na tluszcz, w ktorym smazylismy filety, wrzucamy papryke i kapuste, przyprawiamy sosem sojowym, papryka, czosnkiem, octem balsamicznym (lub sokiem z cytryny), sola i pieprzem do smaku. Smazymy na srednim ogniu, bardzo czesto mieszajac, do momentu, az warzywa beda calkowicie miekkie, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przygotowujemy makaron ryzowy, w/g przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy na goraco, razem z miesem kaczki (podgrzac w razie potrzeby) i usmazonymi warzywami. Danie ma ciekawy smak, lekko slodki, orientalny. Polecam lubiacym kuchnie wschodnia.
wedith1
Pysznie wygląda!!!!!
iwi69
Jojo
Natala1210
luna
eli_555
góralka
Golden
jovi
Doro
marietta
msewka
justynak223
kasik12
Pyszności:D 5
bernika
Niuniaczka
Niuniaczka
Sarenka
Dziekuje slicznie :) A ze swoich fotek jestem kompeltnie niezadowolona. Nie dosci, ze nie mam miejsca, zeby je pstrykac, to wszedzie, gdzie sie zakrece, jest za ciemno. I sceneria kiepska ;) Ale bardzo mi milo, ze chociaz Tobie, podobaja sie moje marne fotki ;)