Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Piersi kaczki w pekinskim towarzystwie

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Lubiacym orientalne smaczki

Piersi kaczki w pekinskim towarzystwie

Składniki:

Piersi kaczki w pekinskim towarzystwie

 

  • podwójna piers ze sredniej kaczki,
  • Marynata:
  • 3 lyzki ciemnego sosu sojowego,
  • 2 lyzki golden syrup (lub miodu),
  • lyzeczka mielonej, czerwonej papryki,
  • pol lyzeczki czosnku granulowanego (lub zabek, obrany i przecisniety przez praske),
  • lyzka octu balsamicznego,
  • troche soli i pieprzu,
  • szczypta imbiru,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta mielonej kolendry;
  • olej sezamowy do smazenia (ok 4 lyzki),
  • mala glówka kapusty pekinskiej,
  • wieksza, czerwona papryka,
  • papryki slodkiej w proszku, czosnek granulowany, kilka kropel octu balsamicznego, sol i pieprz do smaku,
  • opakowanie makaronu ryzowego (ok 200g).

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki w pekinskim towarzystwie
Skore z piersi ponacinac. Filety ze skóra pokroic wszerz na pólplastry. Przygotowac marynate: do szklanki, dodac wszystkie skladniki, dobrze wymieszac. Piersi wlozyc do naczynia, polac marynata, dobrze wymieszac, przykryc, aby nie wysychaly i odstawic do lodówki na noc. Warzywa myjemy i suszymy. Kapuste pekinska poszatkowac, niezbyt drobno. Papryke obrac i kokroic na mniejsze slupki. Na patelni rozgrzac olej sezamowy ( nie za mocno, aby skora nam sie zbyt mocno nie przypiekla), wrzucic piersi i smazyc z obydwu stron, po ok 5 minut z kazdej, az mieso zmieni kolor, po czym owinac w folie do pieczenia i pozostawic przez ok 20 mnitu, aby mieso ''odpoczelo'', tzn doszlo. Na tluszcz, w ktorym smazylismy filety, wrzucamy papryke i kapuste, przyprawiamy sosem sojowym, papryka, czosnkiem, octem balsamicznym (lub sokiem z cytryny), sola i pieprzem do smaku. Smazymy na srednim ogniu, bardzo czesto mieszajac, do momentu, az warzywa beda calkowicie miekkie, w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Przygotowujemy makaron ryzowy, w/g przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy na goraco, razem z miesem kaczki (podgrzac w razie potrzeby) i usmazonymi warzywami. Danie ma ciekawy smak, lekko slodki, orientalny. Polecam lubiacym kuchnie wschodnia.