13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Pizza Domowa na Grubym Cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Do dużej miski wlewamy 200 ml wody o temperaturze pokojowej, 50 ml mleka

Pizza Domowa na Grubym Cieście

Składniki:

Pizza Domowa na Grubym Cieście

 

  • Składniki (na 2 grube pizze):
  • 1. ciasto (proporcje na 2 dość grube pizze):
  • 300 g mąki typ 450 (choć najlepsza jest typu 0 lub 00)
  • 3 dag drożdży świeżych
  • 200ml wody o temp. pokojowej
  • 50ml mleka, bądź piwa
  • szczypta soli, pieprzu i cukru
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 2. sos (na 2 pizze):
  • przecier pomidorowy / bądź krojone pomidory / koncentrat pomidorowy
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • zioła prowansalskie
  • 4 ząbki czosnku
  • 3. składniki które dałam na pizzę (na 2 pizze):
  • połowa pizzy: cebula, oliwki, tuńczyk duże kawałki w sosie własnym, pieczarki, ser gouda, oregano, bazylia
  • 2 połowa pizzy: cebula, pieczarki, papryka czerwona, kiełbasa peperoni, ser gouda, oregano, bazylia

 

Sposób przygotowania:

Pizza Domowa na Grubym Cieście
1. Do dużej miski wlewamy 200 ml wody o temperaturze pokojowej, 50 ml mleka, bądź piwa, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprzu i cukru, wbijamy jajko oraz kruszymy 3 dag drożdży świeżych. Całość mieszamy, aż nie rozpuszczą się drożdże. Teraz możemy dodać 300g przesianej przez sito mąki typu 450, bądź 0 lub 00. Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania jednolitej miękkiej masy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W między czasie możemy przygotować sobie sos i pokroić składniki na pizze.
2. Do małej miseczki wlewamy ¾ opakowania przecieru pomidorowego (bądź krojonych pomidorów / koncentratu pomidorowego – kwestia kto co lubi bardziej) oraz 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu, soli i ziół prowansalskich, wyciskamy 4 ząbki czosnku i mieszamy.
3. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części, wyrabiamy 2 placki na pizzę, wkładamy do formy uprzednio kładąc na nią papier do pieczenia. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na 15minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 250°C. Przygotowane placki smarujemy sosem i kładziemy składniki na pizzę (ja przeważnie robie pół na pół). Tym razem dodałam na 1 połowę pizzy: cebulę, oliwki, tuńczyk duże kawałki w sosie własnym, pieczarki, ser gouda, oregano, bazylię, a na 2 połowę: cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną, kiełbasę peperoni, ser gouda, oregano i bazylię. Gotowe pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 -12 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy pizze jeszcze jakieś 5minut.