Sposób przygotowania:
Pizza Domowa na Grubym Cieście
1. Do dużej miski wlewamy 200 ml wody o temperaturze pokojowej, 50 ml mleka, bądź piwa, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprzu i cukru, wbijamy jajko oraz kruszymy 3 dag drożdży świeżych. Całość mieszamy, aż nie rozpuszczą się drożdże. Teraz możemy dodać 300g przesianej przez sito mąki typu 450, bądź 0 lub 00. Całość mieszamy i ugniatamy rękami aż do poczucia skrajnego zmęczenia nadgarstków i uzyskania jednolitej miękkiej masy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W między czasie możemy przygotować sobie sos i pokroić składniki na pizze.
2. Do małej miseczki wlewamy ¾ opakowania przecieru pomidorowego (bądź krojonych pomidorów / koncentratu pomidorowego – kwestia kto co lubi bardziej) oraz 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu, soli i ziół prowansalskich, wyciskamy 4 ząbki czosnku i mieszamy.
3. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części, wyrabiamy 2 placki na pizzę, wkładamy do formy uprzednio kładąc na nią papier do pieczenia. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na 15minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 250°C. Przygotowane placki smarujemy sosem i kładziemy składniki na pizzę (ja przeważnie robie pół na pół). Tym razem dodałam na 1 połowę pizzy: cebulę, oliwki, tuńczyk duże kawałki w sosie własnym, pieczarki, ser gouda, oregano, bazylię, a na 2 połowę: cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną, kiełbasę peperoni, ser gouda, oregano i bazylię. Gotowe pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 -12 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy pizze jeszcze jakieś 5minut.
2. Do małej miseczki wlewamy ¾ opakowania przecieru pomidorowego (bądź krojonych pomidorów / koncentratu pomidorowego – kwestia kto co lubi bardziej) oraz 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, szczyptę pieprzu, soli i ziół prowansalskich, wyciskamy 4 ząbki czosnku i mieszamy.
3. Po godzinie ciasto dzielimy na dwie części, wyrabiamy 2 placki na pizzę, wkładamy do formy uprzednio kładąc na nią papier do pieczenia. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na 15minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu nagrzewamy piekarnik do 250°C. Przygotowane placki smarujemy sosem i kładziemy składniki na pizzę (ja przeważnie robie pół na pół). Tym razem dodałam na 1 połowę pizzy: cebulę, oliwki, tuńczyk duże kawałki w sosie własnym, pieczarki, ser gouda, oregano, bazylię, a na 2 połowę: cebulę, pieczarki, paprykę czerwoną, kiełbasę peperoni, ser gouda, oregano i bazylię. Gotowe pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10 -12 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy pizze jeszcze jakieś 5minut.
leonora5@tlen.pl
Aurora