Sposób przygotowania:
Pizza domowej roboty
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei Cienko rozwałkować na 5-6 mm i ponakłuwać widelcem. Ciasto rozwałkowane bez problemu da się przenieść na blachę. Nie trzeba podsypywać mąką - ciasto nie przykleja się do niczego. Sos: W zależności ile chcemy sosu: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, wymieszać z taką ilością wody, żeby sos nadal był gęsty (ja dodaje o 2-3 łyżeczki mniej wody niż koncentratu). Dodać zioła według uznania. Odstawić na ok 30 min. Można użyć przecieru pomidorowego, który, aby był gęstszy, odparować na patelni do pożądanej konsystencji i odpowiednio przyprawić. Obłożenie: Cebulkę zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w talarki i udusić na masełku. Paprykę pokroić w paseczki i również dusić do miękkości na oleju. Ogórki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szynkę w paseczki pokroić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami (słodką papryką, curry, pieprzem, solą-jakie kto lubi) po czym usmażyć na oleju na złoto. Nie podałam ilości składników, bo inni wolą więcej a inni mniej dodatków, więc każdy wedle własnego gustu obłoży swoją pizzerinę. Ciasto jest albo na 2 pizze okrągłe średniej wielkości albo ja robię całą blachę z piekarnika . Na cieście smarujemy sos, posypujemy serem żółtym startym (oczywiście można i na koniec go dać), dalej wszystko inne Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.
Darth Vader