mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pizza domowej roboty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lubię pizzę na średnim (nie za grubym) spodzie z wieloma dodatkami no i oczywiście z dużo ilością ciągnącego się sera:))

Pizza domowej roboty

Składniki:

Pizza domowej roboty

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek/oleju
  • 2/3 szkl. mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • bazylia, oregano, tymianek

 

  • Sos pomidorowy:
  • koncentrat pomidorowy
  • woda przegotowana zimna
  • zioła

 

  • Obłożenie pizzy
  • Do pizzy dodaję to co mam pod ręką, może to być:

 

  • z wędlin: szynka, kiełbasa, pierś z kurczaka
  • z puszki: kukurydza
  • ze słoika: ogórek konserwowy, papryka konserwowa
  • ze świeżych warzyw: pomidory, papryka, pieczarki, cebulka
  • Starty ser żółty

 

  • Ostatnio zrobiłam dwie:
  • 1) ciasto, sos, cebulka, pieczarki, szynka, papryka, ogórek konserwowy
  • 2) ciasto, sos, cebulka, pieczarki, kurczak, papryka, ogórek konserwowy

 

Sposób przygotowania:

Pizza domowej roboty
Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min. Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei Cienko rozwałkować na 5-6 mm i ponakłuwać widelcem. Ciasto rozwałkowane bez problemu da się przenieść na blachę. Nie trzeba podsypywać mąką - ciasto nie przykleja się do niczego. Sos: W zależności ile chcemy sosu: kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, wymieszać z taką ilością wody, żeby sos nadal był gęsty (ja dodaje o 2-3 łyżeczki mniej wody niż koncentratu). Dodać zioła według uznania. Odstawić na ok 30 min. Można użyć przecieru pomidorowego, który, aby był gęstszy, odparować na patelni do pożądanej konsystencji i odpowiednio przyprawić. Obłożenie: Cebulkę zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w talarki i udusić na masełku. Paprykę pokroić w paseczki i również dusić do miękkości na oleju. Ogórki pokroić w plasterki lub półplasterki. Szynkę w paseczki pokroić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami (słodką papryką, curry, pieprzem, solą-jakie kto lubi) po czym usmażyć na oleju na złoto. Nie podałam ilości składników, bo inni wolą więcej a inni mniej dodatków, więc każdy wedle własnego gustu obłoży swoją pizzerinę. Ciasto jest albo na 2 pizze okrągłe średniej wielkości albo ja robię całą blachę z piekarnika . Na cieście smarujemy sos, posypujemy serem żółtym startym (oczywiście można i na koniec go dać), dalej wszystko inne Pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.