Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Pizza Witolda

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chociaż w święto pizzy (9.II) za oknem chłód - w domu warto już rozwiosennić wizualnie obiad czymś pysznym i apetycznie zielono - żółtym!

Pizza Witolda Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza Witolda

 

 

  • Składniki na pizze:
  • 700g ogórków kiszonych
  • 1 duża cukinia
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 zielona papryka
  • 3 średnie cebule
  • mała garść sezamu
  • 150g sera startego
  • 400g sera w plastrach (u nas: gouda i podlaski)
  • 300g szynki (najlepiej 3 różne rodzaje dla urozmaicenia :))
  • odrobina suszonej pietruszki
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • otarta bazylia
  • majeranek otarty
  • tymianek
  • cząber
  • estragon
  • oregano
  • masło (w ilości do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

Pizza Witolda
Robimy ciasto na pizze: do dużej miski przesypujemy obie mąki i dodajemy sól. Mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże. Ponownie mieszamy, zagarniamy wszystko do środka i robimy wgłębienie - w nie wlewamy oliwę i mleko. Zagniatamy ciasto. Wyrobioną masę w kształcie kuli odstawiamy do wyrośnięcia w cieplutkie miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy składniki na pizzę: paprykę obieramy ze skórki i pozbawiamy "opestkowanego" środka. Kroimy w mniejsze kawałki. Ogórki kiszone również obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane paprykę i ogórki wkładamy do multimiksera, dodajemy odrobinę pieprzu i suszonej pietruszki i miksujemy aż powstanie lekko wodnista papka (ten nadmiar wody można odlać). Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie talarki. Kukurydzę z puszeczki odcedzamy na sitku z wody. Obrane cebule kroimy w prążki. Prostokątną blaszkę smarujemy masłem. Kiedy ciasto po godzinie wyrośnie przekładamy je na wysmarowaną blaszkę i rozwałkowujemy, tak aby pokryło całość. Tak przygotowane gęsto nakłuwamy widelcem. Na to rozsmarowujemy nasze zmiksowane z papryką ogórki. Następnie kładziemy po całości szynki, na szynki plasterki cukinii. Kolejna warstwa to plastry sera żółtego. Dalej rozsypujemy po całości krążki cebuli, kukurydzę, sezam i przyprawy: czosnek granulowany, otartą bazylię, majeranek otarty, tymianek, cząber, estragon i oregano. Na koniec wszystko posypujemy tartym serem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pizzę pieczemy około 30 minut. Smacznego! Ps. Pizza Witolda, a właściwie pizza dla Witolda - przygotowana z wykluczeniem pomidorów, które choć smaczne, to na nieszczęście dla niektórych - mające działanie alergizujące. No ale czego się nie zrobi (a raczej wymyśli ;)) z miłości do dziecka.
Pizza Witolda
Ogórki i paprykę (na zdjęciu) starannie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, aby łatwiej zmieściły się w multimikserze.
Pizza Witolda
Zmiksowane ogórki z papryką doprawiamy lekko suszoną pietruszką i pieprzem, mieszamy.
Pizza Witolda
Rozwałkowane ciasto gęsto (i lekko) nakłuwamy widelcem.
Pizza Witolda
Na końcu posypujemy całość startym serem.