2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Pizza z bekonem na grubym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pizzę w tej wersji uwielbiam najbardziej, na puszystym grubym, mięciutkim cieście z pieczarkami i bekonem, niebo w gębie!

Pizza z bekonem na grubym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pizza z bekonem na grubym cieście

 

  • Ciasto:
  • 60 dag maki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 350 ml mleka,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko

 

 

  • Pasta:
  • 2 czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem
  • 2 łyżki ketchupu

 

Sposób przygotowania:

Pizza z bekonem na grubym cieście
Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było dobrze ciepłe ale nie gorące, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem oraz solą i bazylią, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto wlewając w trakcie oliwę. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu dzielimy na okrągłe kule około 8 sztuk, rozpłaszczamy ręką lub wałkiem, składniki pasty mieszamy ze sobą smarujemy każdy krążek ciasta.Posypujemy tartym serem żółtym. Pieczarki kroimy na plastry, cebulę w kostkę dusimy na masełku na patelni około 5 minut zagęszczamy zawiesiną z mąki, doprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem, mieszamy dusimy chwilę, zestawiamy z ognia, farsz rozprowadzamy na cieście, na wierzchu kładziemy pokrojony bekon.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temp 180*c. Podajemy prosto z pieca.
Pizza z bekonem na grubym cieście
po wyrośnięciu ciasta formujemy kule rozpłaszczamy
Pizza z bekonem na grubym cieście
pieczarki podduszamy na maśle z cebulą...
Pizza z bekonem na grubym cieście
z ketchupu i suszonych pomidorów przygotowujemy paste
Pizza z bekonem na grubym cieście
rozkałdamy składniki na cieście i pieczemy