Sposób przygotowania:
Pizza z bekonem na grubym cieście
Ciasto: Mleko podgrzewamy aby było dobrze ciepłe ale nie gorące, dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, oprószamy odrobiną mąki i odstawiamy zaczyn do podrośnięcia. Mąkę mieszamy z jajkiem oraz solą i bazylią, wlewamy zaczyn i zagniatamy ciasto wlewając w trakcie oliwę. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką do momentu aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu dzielimy na okrągłe kule około 8 sztuk, rozpłaszczamy ręką lub wałkiem, składniki pasty mieszamy ze sobą smarujemy każdy krążek ciasta.Posypujemy tartym serem żółtym. Pieczarki kroimy na plastry, cebulę w kostkę dusimy na masełku na patelni około 5 minut zagęszczamy zawiesiną z mąki, doprawiamy do smaku ziołami oraz solą i pieprzem, mieszamy dusimy chwilę, zestawiamy z ognia, farsz rozprowadzamy na cieście, na wierzchu kładziemy pokrojony bekon.Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut w temp 180*c. Podajemy prosto z pieca.