Sposób przygotowania:
Pizza z kukurydzą i szpinakiem
Ciasto: Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni. Do połowy mleka dodajemy drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2-3 minuty, aby drożdże "zaczęły pracować". Mąkę przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy sól, roztarte w dłoni zioła prowansalskie oraz bazylie i rozczyn drożdżowy. Mieszamy łyżką. Wlewamy pozostałe mleko i olej. Zagniatamy energicznie elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto smarujemy odrobiną oleju i odstawiamy do wyrośnięcia.Sos:W tym czasie do koncentratu pomidorowego dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem.Obłożenie:Ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą rozwałkowujemy na obsypanej odrobiną mąki stolnicy nadając im owalny kształt. Układamy na blaszkach posmarowanych olejem lub wyłożonych papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy ciasto na około 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem oraz blanszowanym szpinakiem. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, rozsypujemy na szpinaku. Posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Pieczemy 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na funkcji termoobieg lub przez 20-25 minut w piekarniku ustawionym na grzanie "góra- dół".