montajka

montajka

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Placek ryżowy z wiśniami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto pochodzi z Belgii ale niezwykle popularne jest w Holandii oraz na przygranicznych terenach Niemiec.

Placek ryżowy z wiśniami

Składniki:

Placek ryżowy z wiśniami

 

  • Ciasto:

 

 

  • Masa ryżowa:

 

  • 175 g ryżu mlecznego
  • 1 litr mleka
  • 125 g cukru
  • miąż z 1/2 laski wanilii (dałam cukier waniliowy)
  • szczypta soli
  • 2 jaja

 

  • ponadto:
  • masło do wysmarowania formy

 

  • Masa wiśniowa:

 

  • Duży słoik wiśni
  • 1,5 szklanki soku z tych wiśni kompotowych
  • 1,5 łyżki krochmalu kukurydzianego lub ziemniaczanego
  • ewentualnie cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

Placek ryżowy z wiśniami
Ryż z wanilią i solą gotować na małym ogniu w mleku przez około 45 min. mieszając by się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodać cukier. Studzić około 2 godzin od czasu do czasu zamieszać. Jaja roztrzepać 1-2 łyżek zostawić na posmarowanie wierzchu a resztę połączyć z masą ryżową. Ciasto: Z drożdży, mleka i trochę mąki zrobić zaczyn. Zostawić do wyrośnięcia, następnie dodać pozostałe składniki i ciasto dokładnie wyrobić. Najłatwiej elektrycznym mikserem. Zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Torownicę o średnicy 28 cm wysmarować masłem. Dno formy wyłożyć ciastem a boki również wyścielić na wysokość 3 cm. Następnie nałożyć masę ryżową i wygładzić. Posmarować resztą jaja i piec 25-30 min. Ciasto po upieczeniu przestudzić. Wiśnie odcedzić i wyłożyć na wierzch ciasta. Sok zagotować, krochmal rozrobić z kilkoma łyżkami soku i wlać do gotującego się soku. Zamieszać i chwilkę pogotować, Dodać cukier jeśli potrzeba i zalać tym kiślem wiśnie na cieście. Wszystko powinno dobrze się ostudzić przed podaniem ale my czasem jemy na ciepło i wcale nam nie przeszkadza, że kisiel się rozlewa ;) Niektórzy na masę wiśniową dają jeszcze bitą śmietanę. Placek ten można częściej kupić bez masy wiśniowej i też jest smaczny.