zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Placki po węgiersku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Placki z gulaszem to pyszne i pożywne danie . Można go urozmaicać dodając do gulaszu np. pieczarki, paprykę świeżą lub inne warzywa . Za każdym razem będzie smacznie!

Placki po węgiersku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki po węgiersku

 

 

Sposób przygotowania:

Placki po węgiersku
Zaczynam odgulaszu. Umyte i osuszone mięso kroję na odpowiednie kawałki, obsmażam na smalcu ( można na oleju) dodaję plasterki czosnku i suszone warzywa, kiedy mięso puści sok i dodaję przyprawy i podlewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości, na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną z wodą.

W czasie gdy gulasz się gotuje przygotowuję placki ziemniaczane. Ziemniaki należy oczywiście obrać i umyć, następnie zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, za mnie zrobił to Thermomix , cebulę i czosnek także ścieramy lub drobniutko siekamy, dodaję jajka, przyprawy i kaszę manną , mieszam całość. Odstawiam na pół godziny, po tym czasie smażę cienkie placki.

Podaję w towarzystwie gulaszu, na wierzch nakładam łyżkę gęstej śmietany i polewam ketchupem.
Placki po węgiersku
Zaczynam od gulaszu. Umyte i osuszone mięso kroję na odpowiednie kawałki, obsmażam na smalcu
Placki po węgiersku
kiedy mięso puści sok i dodaję przyprawy i podlewam gorącą wodą. Gotuję do miękkości,
Placki po węgiersku
W czasie gdy gulasz się gotuje przygotowuję placki ziemniaczane
Placki po węgiersku
Odstawiam na pół godziny, po tym czasie smażę cienkie placki.