Masę warto wzbogacić różnymi dodatkami. Pyszne są placki z cukinią lub kabaczkiem (wymieszane pół na pół z ziemniakami). Sprawdzają się też poszatkowane jabłka, żółty ser, wędlina, skwarki czy czosnek, dodane w niewielkiej ilości. - Gorące mleko wlane do masy spowoduje, że po usmażeniu placki będą złociste i nie ściemnieją. - Placki będą bardziej puszyste, jeśli do utartych ziemniaków dodamy same żółtka, a białka ubijemy i na końcu połączymy z masą. - Młode ziemniaki ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Stare lepiej zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub na nitki. - Gdy ciasto jest za rzadkie, trzeba do niego dosypać trochę mąki. Ciasto nie może być wodniste. Dlatego utarte ziemniaki najlepiej odcisnąć na gęstym sitku. - Idealne ziemniaki na placki ziemniaczane są mączyste. Łatwiej przyrządzić placki ze starych ziemniaków niż młodych, które są bardzo wodniste. - Jeśli nie chcemy podawać placków zaraz po usmażeniu należy wstawić je do gorącego piekarnika. Układać je obok siebie, a nie jeden na drugim, bo staną się zbyt miękkie.