Pokrzywa - chwast a może lekarstwo?

Roślina powszechnie uważana za chwast kryje w sobie wiele bogactw. Wspomaga zdrowie, urodę oraz można ją stosować w kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Pokrzywa -  chwast a może lekarstwo?
Dawniej była często stosowana w medycynie naturalnej dziś już niestety zapomniana. Pokrzywa zawiera wiele mikroelementów. Posiada m.in. wapń, fosfor, żelazo, potas, jod, oraz witaminy K i C.

Pokrzywa pomaga w: - dolegliwościach reumatycznych - leczeniu schorzeń dróg moczowych - chorobach gruczołu krokowego - pobudzaniu czynności trzustki - wspomaga trawienie - pomaga pozbyć się flegmy - łagodzi obrzęki i skurcze.

Pokrzywę stosujemy jako;
NAPAR młode liście parzymy 30 sekund a suszoną pokrzywę 2 minuty.
ODWAR dwie łyżki liści pokrzywy zalewamy 500 ml wody i gotujemy całość ok 3 min, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i przecedzamy.
SOKU ZE ŚWIEŻYCH POKRZYW młode pędy miksujemy i odciskamy z nich sok