Jak zrobić makaron spaghetti?

Domowy makaron spaghetti jest zdrowszy niż ten ze sklepu, zwłaszcza jeśli zamiast zwykłej mąki ma w składzie mąkę razową. Nadaje się do suszenia i zamrażania.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić makaron spaghetti?
fot. Fotolia
Jakość, zawartość odżywcza i smak makaronu są zależne od tego, z jakich składników zostanie wykonany. W makaronie domowym składniki dobieramy sami.

Ciasto do makaronu na spaghetti


Najzdrowszy jest makaron z mąki pełnoziarnistej, który zawiera dużo otrąb, błonnika i minerałów zawartych w ziarnach. Jest ciemniejszy niż zwykły, ale kolor i elastyczność można mu nadać, dodając do ciasta jajka. Jeśli chcesz zrobić taki makaron:
  • Przygotuj mąkę, najlepiej pełnoziarnistą (100g na porcję) i jajka (1 na 100g makaronu).
  • Wymieszaj składniki dłonią lub zmiksuj na wolnych obrotach, dolewając wody, jeśli zajdzie taka konieczność.
  • Przykryj ciasto ściereczką i odstaw je na 30 min.

Robimy spaghetti krok po kroku!


Aby zrobić makaron do spaghetti, nie musisz mieć specjalnej maszynki do makaronu. Możesz posłużyć się maszynką do mięsa. Wystarczy, jeśli wyjmiesz z niej ostrze i przekręcisz przygotowane wcześniej ciasto. Zaraz po przekręceniu posyp makaron mąką i przemieszaj go, aby się nie zlepiał. Najlepiej jest przystąpić do gotowania domowego makaronu spaghetti po jego wysuszeniu.

Jak ugotować makaron na spaghetti?


Domowy makaron spaghetti zwykle gotuje się krócej niż kupiony w sklepie, mimo że ten przekręcany przez maszynkę jest o wiele grubszy. Średni czas gotowania wynosi 5-7 min, ale zawsze przed wyjęciem makaronu należy sprawdzić, czy jest wystarczająco miękki. Pamiętaj, żeby wrzucać kluski na wrzącą i osoloną wodę. Aby uniknąć kipienia wody i nadmiernego zlepiania się makaronu, możesz dodać do garnka parę kropel oleju. Po odcedzeniu klusek nie musisz przepłukiwać ich zimną wodą – Włosi tego nie robią.