Straszne Halloween już czai się za rogiem, a wraz z nim pojawiają się pomysły na fantazyjne potrawy z duchami i potworami w roli głównej. Nawet jednak jak nie przepadamy za całą atmosferą Halloween można to święto wykorzystać jako czas poświęcony dyni, jabłkom i innym potrawom z sezonowych owoców i warzyw.
Kiedy szykujecie imprezę tematyczną na Halloween świetnym rozwiązaniem będzie skorzystanie z przepisów jak zwykle pomysłowej iwy643, wśród jej halloweenowych propozycji znajdziecie między innymi ząbki potworów, ziemniaczane oczy, paluchy wiedźmy czy urocze duszki.
Odpowiednia aranżacja zwykłej potrawy potrafi dać niesamowite efekty. Tak jest w przypadku zwykłego schabowego z frytkami Agiatis, z którego powstała sieć z pająkiem. Podobnie zwykła zupa dyniowa może z zostać ozdobiona śmietaną, jogurtem albo creme freiche w taki sposób, aby powstała pajęcza sieć.
W ojczyźnie Halloween - czyli w Stanach Zjednoczonych furorę w ostatnich latach robi aranżacja stołu z wydrążoną dynią z której ust wprost na talerz zdaje się wydostawać świeże guacamole, w którym macza się chispy i nachosy.
A co do popicia? Może Krwawa Mary - dla dzieci oczywiście bez alkoholu.
Jeśli chodzi o słodkości wybór przepisów jest nieograniczony. Wśród przepisów gotujmy warto zwrócić uwagę na Halloweenowe ciastka trumny to lekko makabryczny, ale niezwykle smaczny pomysł Berniki. Alaa z kolei poleca kruche ciastka z dodatkiem dyni, czyli Dynia w doborowym towarzystwie, a Bernadetta pyszne i sezonowe kruche ciasteczka dyniowo-orzechowe.
Furorę na gotujmy robią paluchy wiedźmy, czyli ciasto uformowane w palce z migdałami w roli paznokci. Różne przepisy na nie czekają tutaj - paluchy wiedźmy.
Prostym pomysłem na Halloween są tosty z wizerunkami duchów. Do ich wykonania potrzebne będą jedynie chleb i ser żółty w plastrach. Ważne, by był bez dziur, np. gouda. Z sera należy wyciąć postaci stworków, zjaw lub duchów. Takie kanapki włożyć na chwilę do piekarnika, aby ser się lekko stopił.
Kości z ciasta to z kolei bardzo prosty i smaczny pomysł, zwłaszcza w połączeniu z sosem pomidorowym. Do wykonania kości trzeba ugnieść ciasto takie samo, jak na pizzę i uformować je w kształt kości, a następnie upiec. Można zanurzyć je od razu wszystkie na tacy w pomidorowym sosie lub dołączyć go osobno w miseczce.
fot. Fotolia
Inne przepisy na potrawy na Halloween znajdziecie tutaj - przepisy na Halloween.
Strachy na bok!
Halloween to nie tylko strachy, to także święto dyni. Warto spróbować zrobić z niej coś niestandardowego. Ciekawym pomysłem dla amatorów dyni jest pizza z dynią i chorizo - przepis patima. Innym pomysłem jest dynia faszerowana kurczakiem i warzywami.
Pomysłem na przekąskę mogą być też prażone pestki z dyni.
Świeże pestki należy wypłukać pod wodą. Następnie wyłożyć je na papierowy ręcznik w celu wysuszenia, w międzyczasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. ok 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować go tłuszczem – olejem lub oliwą, wysypać pestki. Piec maksymalnie 20 minut, do momentu ich zbrązowienia. Będą smaczne i chrupiące i można je też delikatnie posolić do smaku.
Zobacz inny sposób na ususzone w piekarniku pestki dyni.
Nina W.