Sposób przygotowania:
Pomidorowa na kryzys i cała reszta ...
Mięso umyć - jak trzeba podzielić na kawałki . Warzywa obrać , umyć i przekroić na poręczne do włożenia do garnka kawałki .Porcję rosołową , warzywa , przyprawy, kostki bulionowe zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć porcję rosołową i warzywa . Wywar przecedzić. Doprawić maggi do smaku .Odlać 1 szklankę wywaru na galaretki i odstawić .
Do reszty wywaru dołożyć przecier pomidorowy , miód . Zagotować .
Ugotować w osolonej wodzie makaron ( al dente ) .Odcedzić i przelać zimną wodą . Zupę podawać z makaronem posypaną natką pietruszki lub kolendry ( pozostały makaron którego nie zużyjemy odkładamy na sałatkę ).
Wyjęte z zupy porcje rosołowe jak trochę ostygnie obrać. Mięso obrać od kości odrzucając skóry i chrząstki ( u mnie pies ma używanie ).Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę do wywaru rosołowego. Do tegoż wywaru dodajemy też szczyptę pieprzu .
Żelatynę zalewamy wodą i jak napęcznieje dodajemy do wrzącego wywaru .Mieszamy aż się rozpuści . W miseczce ( lub 3 mniejszych ) układamy rozdrobnione mięso , pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojona natkę . Zalewamy wywarem z żelatyną i zostawiamy by ostygło . Potem wstawiamy do lodówki by zastygły ( można do środka dołożyć po pół jajka na twardo ).Z tej porcji wychodzą 2 średnie lub 3 małe porcje .
Pokroić w kosteczkę wyjęte z zupy warzywa .Dodać do makaronu razem z groszkiem , kukurydzą i szczypiorem. Wymieszać z majonezem . Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Ogólnie z tej ilości składników wychodzi 2 duże porcje zupy , 2 duże porcje sałatki i 2 średnie porcje galaretki ( lub odpowiednio 3 średnie porcje zupy , 3 średnie porcje sałatki i 3 małe galaretki ) .
Do reszty wywaru dołożyć przecier pomidorowy , miód . Zagotować .
Ugotować w osolonej wodzie makaron ( al dente ) .Odcedzić i przelać zimną wodą . Zupę podawać z makaronem posypaną natką pietruszki lub kolendry ( pozostały makaron którego nie zużyjemy odkładamy na sałatkę ).
Wyjęte z zupy porcje rosołowe jak trochę ostygnie obrać. Mięso obrać od kości odrzucając skóry i chrząstki ( u mnie pies ma używanie ).Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę do wywaru rosołowego. Do tegoż wywaru dodajemy też szczyptę pieprzu .
Żelatynę zalewamy wodą i jak napęcznieje dodajemy do wrzącego wywaru .Mieszamy aż się rozpuści . W miseczce ( lub 3 mniejszych ) układamy rozdrobnione mięso , pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojona natkę . Zalewamy wywarem z żelatyną i zostawiamy by ostygło . Potem wstawiamy do lodówki by zastygły ( można do środka dołożyć po pół jajka na twardo ).Z tej porcji wychodzą 2 średnie lub 3 małe porcje .
Pokroić w kosteczkę wyjęte z zupy warzywa .Dodać do makaronu razem z groszkiem , kukurydzą i szczypiorem. Wymieszać z majonezem . Doprawić do smaku solą , pieprzem .
Ogólnie z tej ilości składników wychodzi 2 duże porcje zupy , 2 duże porcje sałatki i 2 średnie porcje galaretki ( lub odpowiednio 3 średnie porcje zupy , 3 średnie porcje sałatki i 3 małe galaretki ) .
bajtek
edytaha