Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Pomidorowa na kryzys i cała reszta ...

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Oszczędzam swój czas i pieniądze .Jedno gotowanie - 3 potrawy .

Pomidorowa  na kryzys i cała reszta ... Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa na kryzys i cała reszta ...

 

  • Pomidorowa :
  • 1/2 kg porcji rosołowej z drobiu
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 kostki bulionu z kury z lubczykiem Knorra
  • magii w płynie
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 15 dag przecieru pomidorowego 30 %
  • 1 ½ litra wody
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 % - opcjonalnie
  • 25 dag makaronu ( gruby typu łazanki , świderki , penne ) - część odłoży się do sałatki po ugotowaniu

 

  • Galaretki:

 

  • mięso obrane z porcji rosołowej ( bez skór i chrząstek rozdrobnione )
  • 1 marchewka z zupy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wywaru na zupę ( przed dodaniem przecieru )
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

  • Sałatka makaronowa z warzywami z zupy :

 

  • warzywa z zupy ( marchew , seler i pietruszka )
  • makaron który pozostał z gotowanego do zupy
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • 2 łyżki groszku konserwowego ( zawsze mam zamrożony)
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej ( zawsze mam zamrożony )
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • pieprz mielony
  • 3 plasterki wędliny ( jakaś kiełbasa szynkowa , szynka , polędwica - cos co jest w domu lub kawałek ugotowanego mięsa z zupy )
  • 3 plasterki ostrego sera żółtego ( miałam Królewski )

 

 

Sposób przygotowania:

Pomidorowa na kryzys i cała reszta ...
Mięso umyć - jak trzeba podzielić na kawałki . Warzywa obrać , umyć i przekroić na poręczne do włożenia do garnka kawałki .Porcję rosołową , warzywa , przyprawy, kostki bulionowe zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć porcję rosołową i warzywa . Wywar przecedzić. Doprawić maggi do smaku .Odlać 1 szklankę wywaru na galaretki i odstawić .
Do reszty wywaru dołożyć przecier pomidorowy , miód . Zagotować .
Ugotować w osolonej wodzie makaron ( al dente ) .Odcedzić i przelać zimną wodą . Zupę podawać z makaronem posypaną natką pietruszki lub kolendry ( pozostały makaron którego nie zużyjemy odkładamy na sałatkę ).

Wyjęte z zupy porcje rosołowe jak trochę ostygnie obrać. Mięso obrać od kości odrzucając skóry i chrząstki ( u mnie pies ma używanie ).Obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę do wywaru rosołowego. Do tegoż wywaru dodajemy też szczyptę pieprzu .
Żelatynę zalewamy wodą i jak napęcznieje dodajemy do wrzącego wywaru .Mieszamy aż się rozpuści . W miseczce ( lub 3 mniejszych ) układamy rozdrobnione mięso , pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojona natkę . Zalewamy wywarem z żelatyną i zostawiamy by ostygło . Potem wstawiamy do lodówki by zastygły ( można do środka dołożyć po pół jajka na twardo ).Z tej porcji wychodzą 2 średnie lub 3 małe porcje .

Pokroić w kosteczkę wyjęte z zupy warzywa .Dodać do makaronu razem z groszkiem , kukurydzą i szczypiorem. Wymieszać z majonezem . Doprawić do smaku solą , pieprzem .

Ogólnie z tej ilości składników wychodzi 2 duże porcje zupy , 2 duże porcje sałatki i 2 średnie porcje galaretki ( lub odpowiednio 3 średnie porcje zupy , 3 średnie porcje sałatki i 3 małe galaretki ) .
Pomidorowa  na kryzys i cała reszta ...
Najprostsze składniki jakie mogą być zgromadzone - gotuję
Pomidorowa  na kryzys i cała reszta ...
Osobno ugotowac makaron i podzielić na porcję do zupy i resztę do sałatki
Pomidorowa  na kryzys i cała reszta ...
Galaretki zrobione na bazie wywaru do pomidorowej i mięsa z tego wywaru
Pomidorowa  na kryzys i cała reszta ...
Sałatka z warzyw z zupy , makaronu który pozostał i dodatków