-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatnie pomidorowa zupka na aromatycznym wywarze rybnym. Wspaniale poprawia nastrój w pochmurne dni.

Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem

 

  • 1 głowa karpia + okrojone podczas sprawiania kawałki mięsa
  • 2 filety mrożone mintaja
  • kawałek łososia wędzonego na zimno
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 bulwy selera
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 1 łyżka śmietany 18% + do dekoracji
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 2 listka laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka kropli tabasco
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • szczypiorek do dekoracji
  • Dodatkowo:
  • ryż - ok. 70g na każdą osobę

Sposób przygotowania:

Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem
Zamrożone filety mintaja należy rozmrozić. Następnie oczyszczamy głowę karpia z oczu, skóry i krwi, porządnie myjemy i wkładamy wraz z innymi kawałkami karpia do garnka. Rozmrożonego mintaja kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy do garnka. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy, obieramy, przekrawamy na połowy i dodajemy do ryb. Cebulkę obieramy i kroimy na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Całość zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie składniki, dodajemy listka laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i obieramy z niej białe mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, śmietanę oraz masło. Doprawiamy przyprawami do smaku i podgrzewamy jeszcze kilka minut. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu - ilość ryżu jest zależna od ilości osób. Przed podaniem zupy odkrawamy cieniutkie plasterki z kawałka łososia wędzonego i zwijamy je w ruloniki oraz ugotowaną marchewkę kroimy w drobną kosteczkę lub słupki. Ryż wykładamy do miseczek, nalewamy zupę, na środku stawiamy kleksa ze śmietany i układamy ruloniki z łososia. Zupę dekorujemy pokrojoną marchewką oraz szczypiorkiem. Smacznego!
Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem
Mrożone filety mintaja należy rozmrozić.
Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem
Do wywaru dodajemy koncentrat i przyprawy.
Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem
Z wędzonego łososia odcinamy cienkie plasterki i zawijamy je.
Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem
Na środku stawiamy kleksa ze śmietany, układamy roladki z łososia i dekorujemy marchewką i szczypiorkiem.