Sposób przygotowania:
Pomidorowa zupka -trzy rybki- z ryżem
Zamrożone filety mintaja należy rozmrozić. Następnie oczyszczamy głowę karpia z oczu, skóry i krwi, porządnie myjemy i wkładamy wraz z innymi kawałkami karpia do garnka. Rozmrożonego mintaja kroimy na mniejsze kawałki i również przekładamy do garnka. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy, obieramy, przekrawamy na połowy i dodajemy do ryb. Cebulkę obieramy i kroimy na ćwiartki, a czosnek w plasterki. Całość zalewamy wodą tak aby przykryła wszystkie składniki, dodajemy listka laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i obieramy z niej białe mięso. Do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy, kaszę mannę, śmietanę oraz masło. Doprawiamy przyprawami do smaku i podgrzewamy jeszcze kilka minut. W międzyczasie gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu - ilość ryżu jest zależna od ilości osób. Przed podaniem zupy odkrawamy cieniutkie plasterki z kawałka łososia wędzonego i zwijamy je w ruloniki oraz ugotowaną marchewkę kroimy w drobną kosteczkę lub słupki. Ryż wykładamy do miseczek, nalewamy zupę, na środku stawiamy kleksa ze śmietany i układamy ruloniki z łososia. Zupę dekorujemy pokrojoną marchewką oraz szczypiorkiem. Smacznego!